Burgerinitiatief: 'Bijsluiter' bij operaties
Uitzending 14-01-2013

Burgerinitiatief: 'Bijsluiter' bij operaties

14-01-2013

Als je medicijnen ophaalt bij de apotheek word je altijd gewezen op de bijsluiter. Maar als je geopereerd word, krijg je alleen een mondelinge toelichting van de arts. Schriftelijke informatie vooraf is niet verplicht. 

Samen kunnen we een vuist maken! Lees hier de hele tekst van het burgerinitiatief.

[update 12 februari 2013] Het steunbetuigingsformulier is inmiddels offline. De (ruim!) 40.000 steunbetuigingen worden nu aangeboden aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer.Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Jan Vis 04-01-13 16:35:

Lijkt mij een hele moeilijke opgave omdat de ene operatie niet de andere is, en het in goede voorlichting door de arts volledig is te doen

Meld dit bericht
Ed van der Meer 04-01-13 16:40:

Het zou inderdaad normaal moeten zijn. Je moet wel tekenen voor de risico's

Meld dit bericht
Willem 04-01-13 17:04:

Dat zou zeker moeten. Zelf ben ik pas geopereerd en de arts heeft niet gezegd dat er nog een vervolgoperatie moet plaatsvinden.
Dat had ik graag vooraf willen weten!

Meld dit bericht
Senior 1 04-01-13 17:04:

Dhr. Jan Vis heeft volkomen gelijk. Ben verschillende keren geopereerd aan een buikwand hernia, maar iedere operatie is niet gelijk. Een chirurg kan het operatie gebied dan pas beoordelen als hij inwendig kan kijken. De hele schriftelijke informatie is onzinnig en kost alleen maar bakken met geld.

Meld dit bericht
JWM Lammers 04-01-13 17:10:

Het vooraf beter informeren over de al of niet blijvende voor- en nadelen en risico's met hun kansen daarop lijkt mij een heel goede zaak. Een voorwaarde is wel dat dit niet de juridisering van deze handelingen verergert, want dat is erg contraproductief voor zowel arts als patiënt. Een andere voorwaarde is dat directies van ziekenhuizen e.d. deze bijsluiter niet aangrijpen om daarmee de normale verantwoordelijkheid van artsen voor hun handelen uit te sluiten. De nadruk dient te liggen op versterking van de arts-patiënt relatie en niet op de ziekenhuis-patiënt relatie. Succes!

Meld dit bericht
H.Michielsen-Schook 04-01-13 17:26:

Ik denk dat het een goed idee is. Het overeenkomen van een operatie is geen eenrichtingsverkeer maar een wederzijdse afspraak op basis van gelijke waarden.

Meld dit bericht
Annie Nendels 04-01-13 17:44:

Ja een schriftelijke toelichting bied helderheid, ook voor de arts. Kan hij kort voor de operatie nog even doornemen, zodat er niet verkeerd gehandeld word, zo af en toe toch voorkomt !.

Vooraf schaft het duidelijkheid, maar ook achteraf kun je je altijd beroepen op afspraken die zijn gemaakt.

Annie

Meld dit bericht
Dora De Wilde 04-01-13 18:38:

Die schriftelijke informatie, zou verplicht moeten worden, zeker als er gebruik gemaakt wordt van implantaten en meshes,.. daar zouden de mogelijke nevenwerkingen- complicaties toch al duidelijk moeten zijn, eer ze bij de patiënt ingeplant worden.De arts krijgt zelfs een "gebruiksaanwijzing" die bij de bijsluiter van het implantaat zit, waarom dan geen kopie van de bijsluiter voor de patiënt? Akkoord bij iedere ingreep zijn complicaties mogelijk, maar de gekende nevenwerkingen, mogen niet aan de patiënt onthouden worden!

Meld dit bericht
maria 04-01-13 18:47:

vind ik niet goed omdat er altijd complicatie;s kunnen komen en niet iedereen reageert hetzelfde en ik vraag me af waar kan je terecht zonder en lang gevecht als er iets fout gaat daar zou eens wat meer aandacht aan besteed mogen worden
maria

Meld dit bericht
Mevrouw v.d. Vegt 04-01-13 19:10:

Mijne Heren.
ik vind het een goed een idee,want ik heb 7 aug een nieuwe knie gekregen,eerst was het heel druk stond nog niet op de lijst en na een week werd ik gebeld dat ik kon komen.
heb geen inteek gesprek gehad wist niets .nu heb ik na bijna 5 maanden de eerste foto"s gezien en hoe er een knie uit zag ik vind dat ze dit in moeten voeren want als ik dat gesprek had gekregen en meer had geweten had ik het niet laten doen.wan ik vind dat het niet goed is met mijn knie.
met vriendelijke groetjes Mieke van der Vegt.