Ziekte van Lyme
Uitzending 18-10-2010

Ziekte van Lyme

18-10-2010

Naar schatting worden in Nederland ruim een miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Een op de vier teken is besmet met de borellia bacterie. Deze bacterie is de oorzaak van de ziekte van Lyme. De ziekte rukt daardoor op in Nederland.

De testen om Lyme vast te stellen, zijn niet geheel betrouwbaar. Er zijn ongeveer twintig verschillende commerciële test-kits beschikbaar. Er worden geen eisen gesteld aan deze test. Dit houdt in dat de fabrikanten hun eigen testen kunnen maken en ontwikkelen. Als gevolg dat een patiënt in Groningen en andere uitslag kan hebben als in Amsterdam.

Als de ziekte tijdig herkend wordt kan de patient behandeld worden met antibiotica. In de CBO-richtlijnen, dit zijn richtlijnen waar medici zich aan moeten houden, staat dat met twee tot vier weken antibiotica de borrelia bacterie kan vernietigen. Maar dat is niet altijd het geval.

De gevolgen kunnen dramatisch zijn. Bij veel patiënten duurt het jaren voordat de ziekte van Lyme is vastgesteld. Omdat veel artsen de symptomen niet herkennen en zich vastklampen aan de testen, die niet betrouwbaar zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten heeft een burgerinitiatief opgesteld en heeft 71.500 handtekeningen verzameld. De commissie verzoekschrift en burgerinitiatief heeft het burgerinitiatief inmiddels goed gekeurd. Het gaat nu naar het ministerie van Volksgezondheid. Mochten ook zij het burgerinitiatief goedkeuren, dan moet de tweede kamer er verplicht iets mee gaan doen.  

Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
lammi kroese 15-05-15 18:36:

Vreselijke ziekte. Ik zie een goede vriend steeds meer achteruit gaan.

Meld dit bericht
Brenda 05-05-15 13:37:

Waarom is er bijna 5 jaar na de uitzending nog steeds NIETS veranderd!? Alles wat men nu in NL aan testen en behandeling doet is nog precies hetzelfde als in de uitzending te zien is. Ik begrijp er werkelijk niets van! Kom aub in actie! Het gaat hier om de gezondheid en het leven van vele mensen die door deze ziekte niet ten volle kunnen leven!

Radar bedankt voor deze duidelijke en zeer informatieve uitzending!

Meld dit bericht
Jasper 12-03-14 00:32:

Onze dochter heeft waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Diverse ziekenhuizen gehad maar allen het zelfde antwoord: revalideren en psychologische bijstand (2-sporen beleid). De klachten en omstandigheden wijzen echter wel duidelijk op Lyme.
Wat mij zeer sterk irriteert: waarom is er geen bijscholing van de artsen, waarom worden de richtlijnen niet aangepast, waarom interesseert de medische wereld zich niet voor deze ziekte, waarom... zoveel vragen die er te stellen zijn.
Willen de artsen hun falen negeren ?
Ik snap hier helemaal niets van.
De uitzending van Radar dateert van 2010 en er is sindsdien in de patiënten aanpak helemaal NIETS verandert, dat is toch ongelofelijk! Zoveel mensen die onnodig lijden, ziek zijn, arbeidsongeschikt worden, geen leven meer hebben etc.
Ik hoop dat we voor mijn dochter in het buitenland wel diagnose en hulp vinden, in Nederland moet je hiervoor (een enkele kliniek en diagnose instelling die tegen de grote ziekenhuizen en instellingen vechten daargelaten) zeker niet zijn.
De desinteresse en onkunde van de artsen in de reguliere zorg is toch eigenlijk wel beschamend.
Zouden artsen deze fora weleens lezen ? Zouden ze tot actie overgaan ?
Alle lof en waardering voor de patiëntenverenigingen en daarbij betrokkenen en ondersteuners die wel hun energie en veelal hun prive tijd hier insteken.

Meld dit bericht
Ruud 07-12-13 17:00:

Ik sluit me geheel aan bij wat M4 zegt.

Als je werkelijk Lyme hebt en dagelijks helemaal kapot gemaakt wordt door de vaak zo heftige symptomen, dan blijf je knokken om tot een diagnose te komen. Je hebt geen andere keus want je gaat er kapot aan.

Ik heb vele onderzoeken gehad afgelopen jaren en ik was me er al die tijd continu van bewust dat het iets lichamelijks totaal niet klopte, maar als ik het advies van de huisarts en de artsen in het ziekenhuis had opgevolgd was ik nu in een psychiatrische kliniek opgenomen geweest en waarschijnlijk helemaal lam gelegd met medicatie. Want als ze even niet weten wat het is dan zit het meteen tussen de oren en schrijven ze je anti depressiva voor en daarmee komt volgens hen alles goed! Daar zijn het helden in en het is tenslotte goed voor de pillen industrie. Mensen, laat het je niet aanpraten als je er zelf niet achter staat want het is echt een lachertje hoe hiermee omgegaan wordt.....

Uiteindelijk heb ik de diagnose Lyme in Duitsland gekregen na degelijk bloed onderzoek, iets waar ze hier in NL een voorbeeld aan zouden kunnen nemen ipv verder te gaan op die o zo onbetrouwbare en niets zeggende testen!

De artsen weten er veel te weinig vanaf en ik hoop dat daar de komende jaren toch een keer verandering in gaat komen, aangezien het aantal mensen met de ziekte van Lyme explosief groeit!

De grootste fout die ik ervaren heb is dat je niet serieus genomen wordt en je voor gek aangezien wordt, terwijl het met de dag slechter gaat!

Meld dit bericht
Nicole van Ballegooijen 03-12-13 13:01:

Ik zou graag willen dat de reguliere zorg hun richtlijnen aanpast en zich beter verdiept in Lyme, ook de huisartsen!

Meld dit bericht
E.E. van Ballegooiojen 03-12-13 12:40:

Mijn dochter heeft de ziekte van Lyme, dat is uiteindelijk in een laboratorium in weert vast gesteld. Haat internist leit 2x een proef doen een een rugpunctie, maar durfde nog geen diagnose te stellen.
Zij is nu onder behandeling van een gespecialiseerde huisarts die helaas maar beperkte mogelijkheden heeft doordat de verzekering eigenlijk niet betaald. Ook reguliere artsen mogen maar voor 2 weken medicijnen uitschrijven.
Lyme blijkt een hardnekkig monstertje te zijn die zich in weefsel nestelt en zich daaruit slecht laat verdrijven. De patiënt moet op 2 manieren worden behandeld. 1) Met bestrijders en 2)Met versterkers van de aangetaste gebieden. Helaas is het verloop bij elke patiënt verschillend, dus ook de aanpak. Daar zit de kern van het probleem. Je wordt heel snel als aansteller of simulant in een hoek gezet, terwijl je steeds zieker wordt.

Meld dit bericht
m4 27-09-13 15:37:

Den haag:

Ik ben ervaringsdeskundige..

Bespaar geld door de testen meteen naar Duitsland te sturen of zelf de goede testen te doen..

Geloof me... een lymepatient haakt niet af... die blijft ziek.. en blijft bij artsen komen zolang er geem diagnose is

Meld dit bericht
moi 27-09-13 15:30:

Ik heb geen goed woord meer over voor Nederland. .. ze laten miljoenen mensen sterven.. verwaarlozen.. druk over geld praten.. en de zieke mensen maar laten bedelen om hulp en een goede test..

Is dit 2013??? Was toch alleen vroeger dat je zogenaamde tyfys had en ms of kanker niet bestond? Ach... ik als jonkie zal het vast niet snappen.. en disrespectvol zijn dat ik niet blij ben met de hulp in nederland.. want wij jonge generatie krijgen om ons hoofd dat we zo dankbaar moeten zijn in dit geweldige Nederland met supergoede medische hulp enzo...

En owja.... hebben jullie ook gelezen over de verdenkingen dat lyme sexueel overdraagbaar is en via muggen?

Ja... Nederland doet het goed.. blijf lekker in die waan..

Ik haat Nederland en hoe ze me verwaarloosd hebben.

Meld dit bericht
yankee 27-09-13 15:21:

Inderdaad.... me/cvs en lyme patienten worden ERNSTIG VERWAARLOOSD!!!!!

(minstens 80% van de cvs patienten blijken lyme te hebben)

HET WORD TIJD DAT E HELE GROTE EXCUSES WORD GEDAAN NAAR DEZE GROEP!!!!!

koning Alexander misschien ????

Hoe deze groep financieel verwaaloosd niet is..
De eenzaamheid die deze groep heeft
Het gebroken vertrouwen. .
De enorme hulp vraag die deze groep heeft
(Fysio..maatschappelijke hulp..psygologen.. dermatoloog. .huisarts.. neuroloog.. internist
. Kno.. oogarts.. reumatoloog.. tandarts.. gyneacoloog.. alle soorten artsen worden gezien)

STOP NOU EENS MET BEZUINIGEN EN MAAK HET GOED MET DEZE GROEP!!!!!
De kosten die ze maken is enorm

Meld dit bericht
m4 27-09-13 15:11:

Mensen met lyme aandoeningen den in Nederland enstig verwaarloosd door de medische wereld.

Mensen met deze aandoen zijn niet depressief/psygisch... in tegendeel.... als mensen met deze aandoeningen niet extreem sterk zijn overleven ze deze kwelling en mishandeling van de overheid niet.

Ik ben jaren in het hokje me/cvs gezet... en blijkt achteraf lyme te zijn. . Mijn gedachte nu?

HOE MOEILIJK WAS HET VOOR ME NEUROLOOG EN ZIEKENHUIZEN/LABARATORIEN OM ME BLOED NAAR DUITSLAND TE STUREN?????
Zou goedkoper zijn geweest...
Huisarts... psyyologen.. artsen... artsen.. kno arts.. internist.. Nog een internist.. neuroloog.. nog een neuroloog. . Nog een neuoloog... vele scans en onderzoeken.. oogarts.. tandarts.. huisarts. . Gynaecoloog. . Dermatoloog...

Of willen mensen juist aan deze patienten verdienen??????

Er is een medische wereld boven onze medische wereld.. want me neuroloog dacht direct aan lyme.. maar ja.. gebrekkige testen lieten haar voor lul staan tot 3keer toe... sta je dan als afgestudeerde arts.. en je kan je patiënten niet helpen zoals je zou willen.

Tja .. gek he dat de ene na de andere uit Nederland verdwijnt en negatief geworden is over de zogenaamde goede hulp....