Bloeddrukverlagers
Uitzending 10-12-2012

Bloeddrukverlagers

10-12-2012

In Nederland slikken zo’n 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers. Deze medicijnen worden preventief ingezet om het risico op hart en vaatziekten in de toekomst te verkleinen. De kosten hiervoor bedragen 390 miljoen euro. Een behoorlijk bedrag. Maar werken ze ook voor iedereen of wordt er te makkelijk voorgeschreven?

Let op. Als je een bloeddrukverlager slikt: Overleg altijd met je arts als je wilt stoppen met het slikken van bloeddrukverlagers.

We kennen vier groepen bloeddrukverlagers. De RAS-remmer: met daaronder de ACE-remmers en angiotencine  II blokkers. Daarnaast zijn er calciumblokkerende middelen, plastabletten en de bètablokkers.  

Al deze middelen zorgen ervoor dat de bloeddruk omlaag gaat. Een te hoge bloeddruk kan één van de oorzaken zijn die er voor zorgt dat je op latere leeftijd een hart- of vaatziekte ontwikkelt. Niet alleen hoge bloeddruk speelt daarbij een rol, maar ook andere risicofactoren. Deze risicofactoren zijn: leeftijd, roken, erfelijke aanleg in de familie, overgewicht en een te hoog cholesterol. 

Richtlijn

Er is een richtlijn die artsen moeten volgen bij het voorschrijven van bloeddrukverlagers. Dit wordt ook wel de richtlijn cardiovasculair risicomanagement genoemd. De Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) is medeoprichter hiervan. Jako Burgers van de NHG zegt hier het volgende over: ‘de kern van de richtlijn is dat we geen mensen willen behandelen met medicijnen, die alleen maar een verhoogde bloeddruk. Het gaat om het hele plaatje. Het totale risico op hart en vaatziekte. Dat wordt met de richtlijn in kaart gebracht’. 

Op deze manier kunnen artsen onderscheid maken tussen mensen met een verhoogd risico of mensen die al een hart en vaatziekte gehad hebben en mensen met een laag risico, of een verlaagd risico. 

Hoog en laag risico 

Er wordt dus een verdeling gemaakt in twee groepen: mensen met een hoog risico en met een laag risico. Een hoog risico heb je als je al eerder getroffen bent door een hart of vaatziekte, diabetes type 2 of reumatoïde artritis hebt. Je belandt ook in deze groep als je door je leefstijl een risico groter dan 20 procent hebt en een bloeddruk boven de 140 mmHg. We hebben het hier over de bovendruk. Heb je dit niet, dan val je automatisch in de laag risicogroep.

Numbers Needed to Treat 

Bloeddrukverlagers zijn volgens professor Frank Visseren zonder twijfel effectief voor de mensen met een hoog risico op hart en vaatziekten. De groep die nu medicijnen moet slikken om één hartaanval te voorkomen is volgens professor Visseren echter te groot. 

Professor Visseren doet samen met de Amerikaanse universiteit Harvard onderzoek om het zogenaamde Numbers Needed to Treat naar beneden te halen. In de groep mensen met een hoog risico moet je 5 jaar lang 30 mensen behandelen om één hartaanval of beroerte te voorkomen. Bij de laag risicogroep moeten 5 jaar lang 120 mensen behandeld worden om bij één iemand een hartaanval of beroerte te voorkomen. Het is dus een middel dat preventief ingezet wordt op (nu) gezonde mensen met een laag risico, om in de toekomst een eventueel hart of vaatprobleem te voorkomen.

Ook ons testpanel blijkt dat bloeddrukverlagers gemakkelijk worden voorgeschreven. Lees hier de uitslagen van de enquête. 

Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
jacques Ruijgers 07-12-12 15:54:

Ik de k niet dat ik deze pil (enaprilmaleaat, 20 mg/dag) voor niks slik want mijjn b loeddruk is nu weer binnen de normale grenzen. Over leefstijl hebben de artsen het nooit gehad met mij. Ik ben gepensioneerd, 78 jaar en ik slik de medicijn al een jaar of 3.
Overigens goed dat U aandacht besteed aan diot onderwerp

Meld dit bericht
Appie 07-12-12 15:50:

Ben ik het mee eens, ik heb toen ook bloeddrukverlagers gehad maar ben er toen zelf mee gestopt nadat ik in de gaten had dat mijn bloeddruk weer noormaal werd toen ik beter op mijn voeding ging letten en meer ging sporten. Terwijl de arts zei dat ik de bloeedrukverlagers levenslang zou moeten gaan gebruiken.
Gewoon op je voeding letten en voldoende beweging en dan zal het meerendeel van de mensen geen medicijnen nodig hebben!