Gif in je soepblik
Uitzending 10-09-2012

Gif in je soepblik

10-09-2012

De meeste mensen hebben nog nooit van Bisfenol A gehoord. Toch komt iedereen dagelijks in aanraking met deze chemische stof die in lage dosering al gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Drank uit een blikje, groenten uit een potje, de inhoud van je broodtrommel: het kan allemaal Bisfenol A bevatten. Bisfenol A, ofwel BPA is een stofje waar je wellicht nooit van gehoord hebt, maar je wel in je lichaam hebt. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat BPA zelfs in een lage dosering schadelijk kan zijn. Moeten we ons hier zorgen om maken?

BPA is een stof die gebruikt wordt om diverse soorten plastic te maken. Dit plastic vind je ook terug in verpakkingsmaterialen waar voeding in zit. Daarnaast zit het in materialen bij tandartsen, in schoonheidsproducten, papier, ooglenzen, kassabonnen, veiligheidshelmen enz. Kortom, het is een stof die heel veel gebruikt wordt. 

Bronnen

De voornaamste bron van BPA is epoxyhars. Dat is de beschermende plastic laag aan de binnenkant van doppen en blikken. BPA kan ook worden verwerkt in polycarbonaat. Dit is hard plastic, waar bijvoorbeeld bekers een broodtrommels van gemaakt worden. De stof zit ook in thermisch papier, zoals kassabonnetjes. Als je een bon langer dan 5 seconden vast houdt, komt BPA via je huid binnen. 

Op deze manier komen we op diverse manieren in aanraking met BPA. Volgens toxicoloog Martin van den Berg is dat niet geheel zonder risico. “Bisfenol A lijkt op een vrouwelijke hormoon. Het reageert op allerlei plekken in je lichaam; in de ontwikkeling, gedrag en voorplanting. Als er voldoende BPA in je lichaam circuleert, zal het een interactie aangaan met die plekken in je lichaam, waar ook het vrouwelijk hormoon op reageert. Het verstoort daarmee allerlei groei en ontwikkelingsprocessen.” 

Studies

Bisfenol A is dus een hormoonverstoorder. Het werd 80 jaar geleden gebruikt om de groei van vee te bevorderen. Al snel werd BPA ook in plastic verwerkt en inmiddels is het één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld. Van den Berg: “Er zijn enkele honderden studies gedaan naar BPA en veel studies wijzen uit dat er een mogelijk risico bestaat voor deze stof. Vaak staat ter discussie of blootstelling aan deze stof voor de mens wel hoog genoeg is om schade aan te richten. Het is namelijk de dosering, de concentratie die je binnen krijgt, die uiteindelijk de giftige werking veroorzaakt. 

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA mag je dagelijks maximaal 0,05 milligram BPA per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen. Dat lijkt weinig, maar volgens hoogleraar scheikunde Leo Goeyens –die al jaren onderzoek doet naar Bisfenol A- is het wel iets om ons zorgen over te maken. “Momenteel wordt beweerd dat je geen gevaar loopt als je onder de dagelijkse grens blijft. Steeds meer wetenschappelijke publicaties tonen echter aan dat er negatieve effecten zijn bij blootstellingen onder de aanbevolen waarde.” 

Het probleem is echter dat je niet  kan weten of er BPA in de verpakking zit, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om dit op het etiket te zetten. Het is dus lastig te achterhalen waar Bisfenol A in zit. Op sommige plastic producten staat wel een teken. Als er een 3 of 7 in staat, dan kán er BPA in zitten. 

In tegenstelling tot wat jarenlang werd gedacht, kan Bisfenol A dus ook in lage dosis al schadelijk zijn. Het zou hartziekten, kanker, diabetes kunnen veroorzaken en het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zouden voorzichtig moeten zijn met de inname van BPA. Ondanks deze nieuwe onderzoeken, wordt er in Nederland echter amper actie ondernomen. 

Nederlands beleid

Het Nederlandse beleid rondom BPA is dat het gewoon in verpakkingsmaterialen verwerkt mag worden. Nederland volgt de Europese richtlijnen en dat betekent vooralsnog dat Bisfenol alleen in babyflesjes is verboden. Sinds maart 2011 moeten babyflessen in heel Europa BPA vrij zijn. Goeyens: “Dat heeft te maken met het feit dat kinderen die enkel nog de fles krijgen intensief worden blootgesteld aan BPA. Hun enige voeding is dus constant blootgesteld aan BPA.”

Leo Goeyens is naast hoogleraar ook verbonden aan de Belgische Gezondheidsraad. De Belgische Raad gaat nog een stap verder. In België mag BPA binnenkort niet meer verwerkt worden in babyproducten voor kinderen tot 3 jaar. Denemarken heeft dezelfde maatregel genomen. Meer landen nemen actie: Zweden wil Bisfenol in kassabonnen verbieden, en Frankrijk gaat zelfs nóg iets verder: die wil een geheel verbod op Bisfenol. Nederland houdt zich aan de Europese regels.

Kartika Liotard, Europarlementarier van Verenigd Links in Brussel: “Ik vind het schandalig. Als het niet zeker is dat iets 100% veilig is voor de volksgezondheid zou het voorzorgsprincipe van toepassing moeten zijn. Dit betekent dat het uit voorzorg uit de handel gehaald moet worden. Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat het schadelijk is. In Nederland wordt het omgedraaid. In Nederland wordt het pas uit de handel gehaald als het 100% onveilig is. 

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid gaat –naar aanleiding van de recente onderzoeken- de norm van de dagelijkse inname van Bisfenol A nogmaals bekijken. Dat onderzoek wordt volgend jaar afgerond. Volgens Van den Berg moet Nederland dit onderzoek niet wachten, maar direct actie ondernemen.Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Slaapt GIj Nog 08-09-12 05:07:

Zo zit er wel meer gif in je eten!! De farmaceutische en voedingsindustrie zijn 2 handen op 1 buik. Ze helpen d.m.v. al hun smaakversterkers etc. niet alleen onze smaak, maar ook onze gezondheid naar de haaien. En wie word er beter van??? juist....

Om goed te kunnen functioneren moet ons lichaam geregeld “bijtanken”, want er word steeds voedsel verbruikt om energie te leveren, lichaamsfuncties te laten plaatsvinden, reparaties uit te voeren en er worden voorraden aangelegd die zo nodig kunnen worden aangesproken. Dat gebeurt ons leven lang, dag en nacht en wij vinden het zo vanzelfsprekend dat we er helemaal niet bij nadenken.

Om u iets te laten begrijpen maken we de volgende vergelijking; onze auto, als we daar regelmatig verkeerde benzine en olie in gooien dan gaat er wat mis, dat snapt iedereen. Zo gaat het ook met ons lichaam.
Het maakt veel uit wat we eten om ons lichaam van de nodige voeding te voorzien.

Iedere ziekte heeft een oorzaak, ook wanneer ze onbekend zijn.
tegenwoordig worden de symptomen bestreden, naar de werkelijke oorzaak word niet gekeken.

Mensen word wakker
http://www.slaaptgijnog.nl/slaaptgijnog/?page_id=34

Meld dit bericht
gonneke 08-09-12 08:18:

Dit is niet het enige ! ik raad iedereen aan het boekje "Wat zit er in Uw eten"van Uitgeverij Bouillon te kopen. Van de week een doos met sachets chocolademelk poeder gekocht van Nestlé, bij nadere beschouwing blijkt er een verdikkingsmiddel E407in te zitten die zweren in de dikke darm kunnen veroorzaken en het zou de vorming van kankerverwekkende gezwellen bevorderen. Dit additief heeft totaal geen voedingswaarde dus er is geen reden om het toe te voegen aan levensmiddelen . Nestlé gecontacteerd hierover, krijg een email terug dat het additief is goedgekeurd door de Eu dus ze zien geen reden het eruit te halen, en nu noem ik nog maar één produkt op...er zijn legio produkten waar "gif"inzit die mensen eten of drinken zonder dat ze het weten.

Meld dit bericht
Ed 08-09-12 09:18:

Waarom stopt de voedings industrie giftige stoffen in voeding, is dat om het langer goed te houden of een soort goedkopen aanvulling van grondstoffen. Je zal zeggen een betere vermelding op de verpakking zodat je in een oogopslag kan zien of er gif in de voeding zit. En dan in de vorm van een doods hoofd.

Meld dit bericht
Ed 08-09-12 09:22:

O ja nog wat vergeten. Laat de voedings industrie als zij giftige of ziekte verwekkende stoffen dan maar mee betalen aan de zorgkosten(ziekenfonds) dan is het zo afgelopen met deze toevoegingen.

Meld dit bericht
Roger 08-09-12 10:33:

Het lijkt wel of er een complot in werking is om de bevolking, in het bijzonder het oudere deel, uit te dunnen. Gif in het voedsel toelaten tegenover onbetaalbare medicijnen, behandelingen verbieden, exorbitante zorgpremie, langer laten doorploeteren.
Dus alles gericht om (oudere) mensen vroegtijdig te laten sterven door gestage vergiftiging: Pensioenfondsen blij, Soc,Verz.Bank (AOW) blij, overheid blij.
Houd dit in het achterhoofd als weer funeste gezondheidsplannen met misleidende "voordeel-"maatregelen te berde worden gebracht.

Meld dit bericht
peter 08-09-12 10:47:

zolang die top overal aan verdiend blijf je dit houden, die concerns leveren de ziekte en ook weer medicijnen , en ondertussen maken ze de bevolking van alles wijs zodat die met de neus de zelfde kant op kijken, zoals nu met oud en wat ziek of zat neem maar een spuitje.

Meld dit bericht
kiki bommezij 08-09-12 10:48:

Ik hoorde het van de flesjes, ik kocht water flesjes en gebruikte die dan lang, en heb toen meteen een dopper flesje gekocht. Dopper is goed af te wassen in de afwasmachine en je steunt er een goed doel mee (water project) en over de hele wereld zijn er particulieren en restaurants waar je je flesje kan vullen!

Meld dit bericht
Marten 08-09-12 11:23:

Dat er gerotzooid wordt met etenswaren schijnt bekend te zijn, maar...de lucht, die men inadement is ook verre van schoon. Als voorbeeld het volgende. Plaats een zware magneet op de binnenzijde van een (achter) autodeur, welke uiteraard vrij van bekleding is, bijv. een Caddy. Zie na verloop van enige tijd, dat er aan de buitenzijde van de betreffende deur het model van de magneet zich aftekent met zwartsel(metaalstof). Dus beste mensen, leef gezond.

Meld dit bericht
Rita 08-09-12 14:26:

Al jaren last van mijn darmen door de rotzooi in verpakte voedings-middelen...Dokters schrijven dan van allerlei pillen voor die vaak ook niet helpen...Door al 't gif in de voeding, worden mensen nog zieker en 't plezier in 't leven wordt steeds minder....

Meld dit bericht
Henny 08-09-12 14:30:

Waardeloos!!!!!! Wat me altijd verbaast is, dat de overheid van dit soort zaken geen weet schijnt te hebben. Je moet als overheid met een enorme dosis wantrouwen bovenop de voedingsindustrie zitten en blijven zitten. De Keuringsdienst van Waarde stelt geen reet voor. Stel een Voedselpolitie in en neem onderzoeksuitkomsten in programma's als Radar serieus en doe er wat mee!!!!