Pesticiden en bijensterfte
Uitzending 22-04-2013

Pesticiden en bijensterfte

22-04-2013

Al jaren sterven er meer bijen dan gebruikelijk in de winter. Normaal gesproken overleeft zo’n tien procent van de bijen het niet, de laatste jaren gaat twintig tot zelfs dertig procent van de bijen dood in de winter. Deze sterfte vindt niet alleen plaats in Nederland.

Ook in de rest van de wereld is de sterfte veel hoger dan gebruikelijk. Dat heeft vergaande consequenties. Voor tachtig procent van onze gewassen zijn we afhankelijk van bestuivende insecten zoals honingbijen. Worden deze gewassen niet meer door bijen bestoven, zal ons voedsel veel duurder worden. Markus Imhoof maakte een indrukwekkende film (More than honey) over de mysterieuze wereldwijde bijensterfte.

Alleen in Nederland zijn er al zo’n 350 bijensoorten, waarvan meer dan de helft met uitsterven wordt bedreigd. Er wordt inmiddels wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de sterfte en daar komen drie zaken uit naar voren.

Biodiversiteit
Er is te weinig biodiversiteit. Het landschap wordt steeds eentoniger en er zijn weinig verschillende soorten bloemen en planten. Bijen hebben in de late zomer behoefte aan verschillende soorten stuifmeel. Hierin zit namelijk gevarieerde voeding voor de bijen. Dit hebben ze nodig om de lange winter door te kunnen.

Normaal leven bijen zo’n 6 weken, het broed dat in augustus wordt grootgebracht moet echter veel langer leven. Wanneer er alleen maar maïs of zonnebloemen zijn, krijgen bijen te weinig verschillende soorten stuifmeel binnen en zo te weinig gevarieerd voedsel.

Wat kun je zelf hier aan doen? Zorgen voor laatbloeiers in je tuin. Zodat bijen ook laat in het seizoen nog voldoende stuifmeel kunnen vinden.

Varroamijt
Deze mijt is een parasiet die zich voortplant in de kasten van bijen. Vooral de Europese honingbij is slecht bestand tegen deze parasiet die allerlei ziektes en bacteriën overbrengt. Een bijenvolk kan flink verzwakken wanneer ze last hebben van de varroamijt.

Neonicotinoïden
Neonicotinoïden worden over het algemeen op twee manieren gebruikt. In de landbouw wordt het uitgespoten, waardoor een dun laagje op de gewassen ontstaat, ook wel coating. Daarnaast vinden we neonicotinoïden terug in middelen die mieren en luizen tegen gaan.

Deze neonicotionoiden worden dus niet alleen in de landbouw gebruikt, maar zitten ook in allerlei middelen die gewoon bij het tuincentrum of de bouwmarkt te koop zijn. Middelen waar stoffen als imidacloprid of thiacloprid zitten, zijn niet alleen zeer giftig voor mieren en luizen, maar ook voor bijen, hommels en vlinder. Het is beter om milieuvriendelijkere alternatieven te kopen. Greenpeace stelde een lijst met tips samen om zelf bijensterfte tegen te gaan.

Greenpeace is een petitie gestart om de massale bijensterfte tegen te gaan. Ook heeft ze een lijst samengesteld met producten die schadelijk zijn voor de bijen.

Pro bijo
Op probijo.nl vind je meer over de juridische strijd tegen de fabrikanten van pesticiden. Hier vind je ook meer informatie over bijensterfte.

Correctie op de uitzending: geen thiacloprid in consumenten-tuinaarde
In onze uitzending zegt dr. Jeroen van der Sluijs het volgende: 'Dan hebben we hier tuinaarde. Dan denk je: wat heeft tuinaarde nou met insecticide te maken? Maar het is dus gewoon toegelaten dat je hier een ander middel thiacloprid gebruikt om die tuinaarde helemaal dood te maken, terwijl het mooie van gezonde aarde juist is dat het krioelt en wemelt van het leven. En dat is ook nodig om alle voedingsstoffen uit die aarde vrij te maken.'

Dit is een vergissing. Er zit in tuinaarde voor consumenten geen thiacloprid. Dit middel is in Nederland niet toestaan als potgrondbehandelingsmiddel voor de particuliere markt. Het middel is wel toegestaan als als potgrondbehandelingsmiddel voor de professionele sierteelt.Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Frits van Vloten 19-04-13 17:00:

De firma MONSANTO, eigenaar, Dick Cheney, is hiervoor verantwoordelijk. Deze firma brengt oa Round-up op de markt. Dit product komt direct in ons grondwater en breekt niet af .
Het gaat MONSANTO er alleen om de aarde om zeep te helpen. Dit is de nieuwe manier van oorlogen spelen, geleid vanuit de Amerikaanse overheid en de Rockefellers!
Word wakker en laten we ons verbinden in liefde.

Meld dit bericht
jaap 19-04-13 17:29:

ik dacht dat deze pesticiden verboden zouden worden op europees niveau

Meld dit bericht
c van agtmaal 19-04-13 17:33:

ik vind dat helemaal niet erg datde bijensterfte gaat beginnen want toen ik kind was heb ik al een bijensteek in mijn rug gehad en als het zoimers warm ben ik nog steeds bang van die rot bijen sat ze me weer gaasn steken dus blijf ik binnen dus ik hoop dat het niet te warm wordt deze

Meld dit bericht
J.Kraan 19-04-13 18:38:

Ik denk dat mv.Agtmaal 8 x niet nadenkt. Als ik in de stad loopt , dan heb ik ook een risico.Ik denk dat ze therapie /hulp moet zoeken.

Meld dit bericht
José 19-04-13 19:38:

Ik geloof niet dat mensen doorhebben wat de gevolgen kunnen zijn van het om zeep helpen van de bijen. Hebben ze in Zuid China ook gedaan. De boeren (en schoolkinderen die daar vrij voor krijgen) moeten daar nu met veertjes de bloesem gaan bevruchten, anders kunnen ze geen fruit oogsten. Is allemaal erg arbeids intensief en fruit wordt op die manier onbetaalbaar!
IS DIT WAAR WE NAAR TOE WILLEN?

Meld dit bericht
E.M.Wubbe-Janssen 19-04-13 23:20:

Er wordt te veel met pesticiden gespoten maar wat heeft het voor invloed op de mens.Er komt hier heel veel kanker voor .Als de bijen er van dood gaan zal het voor ons ook niet zo goed zijn.
Ik heb naar zembla gemaild die heeft een heel onderzoek gedaan naar de bijen .Maar ze mailde mij terug dat het niet is onderzocht wat het met de mens doet. Met vriendelijke groeten Betty Wubbe

Meld dit bericht
Pineau 19-04-13 23:49:

Ach mensen, hoe kan het toch dat alles dat ons in de weg zit, op een of andere manier uit de weg moet worden geruimd? De mens is wel het grootste roofdier. Wie Zembla onlangs heeft gezien, kan de conclusie trekken dat de menselijke ingrepen, uit eigenbelang en gewin, verantwoordelijk zijn voor veel ellende op gebied van de natuur. Ook al zou dat dan niet geheel bewezen zijn. Er zullen altijd mensen zijn die wat dan ook bestrijden. Willen wij nog enige toekomst hebben, dan moeten wij eens ophouden met het uitroeien van alles dat leeft, groeit en bloeit door vernietigend gif. En vooral Nederland kan er wat van, helaas.

Meld dit bericht
Wilma 20-04-13 10:19:

Neem de moeite en kijk naar deze aflevering van Radar.
A.s. maandag 20.30 uur

Meld dit bericht
C. van Essen 20-04-13 13:26:

Heel goed dat u aandacht besteed aan dit drama.
Ik erger me ook altijd aan de displays, bij notabene Dierenwinkels ,met spuitbussen (Bayer)tegen Spinnen ..... Onbegrijpelijk, deze domheid, dat men een schoon raam belangrijker vindt dan de diversiteit van insecten.

Meld dit bericht
Jolanda Scheffers 20-04-13 15:59:

Zonder bijen kunnen wij ook niet leven?
Deze diertjes horen bij de natuur ik koester ze in elk geval!
Ik koop zeker geen insecten vergif en heb op mijn balkonnetje mijn eigen keuidentuintje/onbespoten verse kruiden!