Slimme meters
Uitzending 06-04-2009

Slimme meters

06-04-2009

Als de Eerste Kamer aanstaande dinsdag voor de invoering van de slimme meter kiest, heeft elk huishouden over een paar jaar verplicht zo'n slimme energiemeter in huis. Weigering van zo'n slimme meter is een economisch delict waar zelfs gevangenisstraf op kan staan.

Maar is deze invoering ook voordelig voor de consument, wat zijn de

huidige praktijkervaringen en wat wordt er nou daadwerkelijk bespaard

met zo'n slimme meter?Reacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
TROS Radar 03-04-09 11:43:

Als de Eerste Kamer aanstaande dinsdag voor de invoering van de slimme meter kiest, heeft elk huishouden over een paar jaar verplicht zo'n slimme energiemeter in huis. Weigering van zo’n slimme meter is een economisch delict waar zelfs gevangenisstraf op kan staan. Maar is deze invoering ook voordelig voor de consument?

Uitzending: Maandag 6 april 2009 , Ned 1, 20.30 uur
Herhaling: Dinsdag 7 april 2009, Ned 2, 14.15 uur

Meld dit bericht
Sjors_B 03-04-09 21:05:

Ik wil best zo'n slimme meter maar :

1: Hij moet automatisch geschikt zijn voor terug levering aan het net via zonne panelen ed.
2: Ik krijg dezelfde mogelijkheden om mijn gegevens te bekijken als de meter eigenaar. ( lees dus geschikt om aan je PC te hangen)
3: Er wordt een uitspraak gedaan over het eigen energie verbruik van de meter en wie dit betaald.
4:Er wordt door de overheid vast gelegd wat de netbeheerder mag en kan lezen.
5: Hte verboden wordt mensen af te schakelen en deze functie ook niet aanwezig is in de meter.

Meld dit bericht
venantius 03-04-09 22:50:

net als de ov-chipkaart, alweer een door burger/kiezer/consument ongewenst ding..

Meld dit bericht
WarnedConsumer 06-04-09 14:01:

Ik heb zelf ook zo'n meter hangen in mijn meterkast.

Het meest vervelende is dat ik het constante verbruik niet kan monitoren. Met de oude draai-teller kun je aflezen hoe veel stroom er verbruikt wordt.

Nu is deze teller bij mij niet voorzien van een draai-schijf maar geheel elektronisch en in diverse PDF documenten is beschreven.
"Meetindicator
Het teken knippert als er energie wordt gemeten. De snelheid van het knipperen houdt geen verband
met de hoeveelheid gemeten energie."

Hoe kan ik nu meten wat ik op een bepaald moment verbruik ? Je kan pas inzicht krijgen waar je kan besparen als je weet waar en wat je precies verbruikt.

Daarnaast heeft eneco wel de mogelijkheid om alles op te vragen en nog steeds zit ik met voorschotten te werken en dan uiteindelijk een afrekening.
Verleden jaar kreeg ik ruim 600 euro terug en werd ik weer naar een dikke 200 euro voorschotgezet ?!

Belachelijk, ik heb zo'n meter en het voordeel wordt mij niet gegeven plus dat ik nog eens mijn privcacy mag inleveren.

Meld dit bericht
janfreak 06-04-09 16:28:

Het is toch te zot voor woorden dat we ons alles maar aan moeten laten leunen. Ben ik soms geen baas meer in eigen huis? Ik ben helemaal gewend aan mijn oude kilowattuurmeter met draaiende schijf, daar is niks mis mee en al die nieuwe snufjes is ook niets voor mij, En dan ook nog eens de consument op kosten jagen. Ronduit schandalig!!

Meld dit bericht
druifie 06-04-09 17:48:

Ik weet niet of er meer mensen zijn die het opgevallen is dat de meterhuur al in 2004 verhoogd is en niet zo'n beetje ook.
Betaalde ik in 2003 voor de elektriciteitmeter 9,62 euro, in 2004 is dat 24,29 euro geworden. De huur voor de gasmeter was 5,31 euro en in 2004 16,32 euro. Over 2008 is dat respectievelijk 29,19 en 23,20 euro.
En het mooie is dat mijn meters al ca. 40 jaar oud zijn en er nooit iemand van Eneco langs is geweest voor onderhoud o.i.d.
Bij navraag bij mijn energieleverancier werd er gezegd dat dit voor de nieuwe meters was, die worden op afstand afgelezen.
Die verhoging zo lang van tevoren,
is dat eigenlijk geen economisch delict??

Meld dit bericht
sjorsie1982 06-04-09 19:29:

Dat zijn gewoon prijsverhogingen om investeringen in groene energie terug te krijgen, hoewel ruim 90% van de mensen groene energie heeft en maar 6% van de totale energei in NL groen wordt opgewekt. DUs wie licht nu wie op?

Maar goed, nu weer even on-topic. Zo'n slimme meter is nog niks in vergelijking met rekening-rijden, mobiele telefonie en ov-kaart. De overheid en instanties kunnen bij alle 4 precies zien waar iemand zich bevindt.

Meld dit bericht
chris73 06-04-09 19:46:

Het is onzin en onnodig om een slimme energie meter te plaatsen.
Het nl. dat je het netwerk van het aanleveren van gas of elektra te vergelijken is met een boomstructuur, wat betekend dat er een gedeelte waar bv een wijk op zit achter een meter zit om te kijken of er geen grote spannings verschillen zijn. Wanneer ze deze meters voor slimme meters vervangen zijn er genoeg gegevens wanneer er moet worden ingegrepen. En hoeft er ook niet de burger gecontroleerd te worden en te zien of deze persoon wel/niet thuis is.
Het is nl. precies te zien wanneer iemand thuis is, het is zo dat op een karakteristiek precies te zien hoe iemands leeft patroon is, en als daar wat van afwijkt geeft dit aan dat er niemand thuis is. En of deze gegeven alleen bij de desbetreffende gerechtelijke persoon zullen blijven is nooit een zekerheid op te geven.
En als over enkele jaren de kilometerheffing wordt ingevoerd heb je hellemaal geen privacy meer.
Dus denk even na voor je je hiervoor laat strikken.

Meld dit bericht
MJonkers 06-04-09 20:55:

Ik snap niet dat dit weer moet ingevoerd worden. De meter moet zowiezo terug kunnen tellen en de privacy van burgers moeten beschermd worden. Als Nederland niet wil luisteren waarom gaan we dan niet als burger naar het europesche hof.

De overheid staat niet tussen de burgers !!!

Meld dit bericht
jeronimo 06-04-09 21:00:

Zoals gewoonlijk gaat het weer nergens over bij Radar. Wat een gezeur over aantasting van privacy met de slimme energiemeter. ‘De overheid kan zien wanneer ik onder de douche sta of wanneer ik naar bed ga.’ Nou en … als ik naar bed ga en de lichten uitschakel, kan iedereen dat zien die langs mijn huis loopt. En als ik onder de douche sta te zingen met het badkamerraam open, kan iedereen dat horen. Is dat erg? Mensen gooien wel hun hele ziel en zaligheid via Hyves en allerlei blogsites in de openbaarheid en niemand die zich daar druk om maakt, maar o wee als de overheid weer eens iets doet wat niet bevalt. Dan is de wereld te klein. Hou toch op. Bij mij is die meter al lang geinstalleerd en ik maar mij er geen seconde druk om.