Wie heeft het lekkerste brood?

maandag 17 januari 2011

TROS Radar heeft supermarktvolkorenbrood uit een plastic zak met elkaar vergeleken en getest. Deskundigen hebben verschillende broden beoordeeld op uiterlijk, geur, structuur en smaak.

Volkorenbrood wordt al eeuwen gebakken en gegeten. Het was jaren lang het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. En nog steeds wordt volkorenbrood massaal geconsumeerd door Nederlanders. Volkorenbrood is een heel belangrijk voedingsmiddel met veel positieve effecten op onze gezondheid. Een goed volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel, waar de zemelen nog inzitten. Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels die zorgen voor een gezonde darmflora. Ook geeft een volkerenboterham veel energie en een ‘vol’ gevoel. Het zit vol met ijzer, magnesium en jodium, allemaal bevorderlijk voor een gezond leven. Het voedingscentrum adviseert 6 tot 7 boterhammen per dag.

Volkorenbrood wordt in principe gemaakt van vier ingrediënten: meel of bloem, gist of zuurdesem, water en een vetstof (boter of olie). Alle andere toegevoegde ingrediënten maken het brood minder natuurlijk. Toch is het nodig om het brood langer vers te houden; vooral als het uit de fabriek komt.

Vier brooddeskundigen, waaronder de tot beste bakker van Amsterdam verkozen volkorenbroodexpert Fred Tiggelman, testen vijf volkorenbroden van vijf supermarkten uit de regio Amsterdam.

Uiterlijk
Hoe lichter en grauwer de kleur van het volkorenbrood, hoe eerlijker en dus hoe gezonder. Is het brood bijvoorbeeld heel donker? Dan zijn er broodverbeteraars of conserveringsmiddelen toegevoegd. Zij maken het brood minder gezond en puur.

Geur
Een volkorenbrood mag niet muf of zoet ruiken. Dat is een teken van toegevoegde conserveringsmiddelen. Een goed en puur volkorenbrood ruikt naar zemelen en vezels. Hoe ouder een brood, hoe minder sterk de geur.

Structuur

Een goede structuur van een volkorenbrood is smeuïg, compact maar niet te grof. Het brood hoort niet te plakken en hoort geen klont te vormen.
Uiteraard is de korst van een brood ook heel belangrijk. Veel aspecten hebben invloed op de korst. Het brood dat Radar getest heeft, zit allemaal in een plastic verpakking. Dit maakt de korst snel weeïg en slap. Een goede korst is knapperig.

Smaak
Misschien wel het belangrijkste van deze test; de smaak. Een goed volkorenbrood smaakt naar zemelen. De natuurlijke ingrediënten hoor je te proeven. Het hoort niet zoet, muf of te zout te smaken.

De uitslag
De cijfers van bakker Tiggelman zijn opgeteld bij het totale cijfer van het deskundigenpanel en daaruit komt de volgende einduitslag:
Nr. 1: C1000     met een 7,6    Prijs: ¤ 0,89
Nr. 2: Jumbo     met een 6,8    Prijs: ¤ 0,99
Nr. 3: AH          met een 5,6    Prijs: ¤ 1,20
Nr 4: Lidl          met een 4,3    Prijs: ¤ 0,79
Nr 5: Aldi          met een 4,1    Prijs: ¤ 0,95

C1000: Positieve reacties van het panel. De kleur van het brood en de korst is goed, het brood ruikt naar zemelen, heeft een mooie regelmatige structuur en een goede bite. Een boterham eet lekker weg. Bakker Tiggelman beoordeelt de smaak zelfs met een 8.

Jumbo: Ook in het volkorenbrood van de Jumbo zijn zemelen te ruiken en te proeven. De korst is iets te slap; dit zou anders zijn geweest als het iets langer zou zijn afgebakken. Wel heeft het brood een mooie gelijkmatige structuur.

AH: Het volkorenbrood van de Albert Heijn is de duurste uit de test maar komt als ‘redelijk’ uit de bus. De korst ziet er goed uit, alleen heeft het brood een licht oranje kleur. De structuur is matig, het valt snel uit elkaar en is te luchtig en los. Er zijn zemelen te proeven in het brood. Wel is de smaak erg zout.

Lidl: Het panel wordt niet blij van het goedkoopste brood uit de test. De smaak is vlak, de korst erg slap, het brood valt uit elkaar, het vormt een bal in de mond, is te luchtig en eigenlijk te kort gebakken.

Aldi: Het volkorenbrood van de Aldi is, als je ermee gaat vissen, dierenmishandeling volgens één van de deskundige. Het brood heeft een nare, zure geur. De structuur is slecht; te los, klef en het lijkt niet lang genoeg gegaard. Dat is ook terug te proeven in de smaak; vlak en niet lekker.


Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
R Campman 17-01-11 20:59:

Ik kan me niet vinden in de vergelijking van volkorenbrood uit de super met de warme bakker. U moet dan ook de duurdere varianten van de super vergelijken met die van de warme bakker omdat de prijs ook vele malen duurder is. Ook de smaak is veel beter.

Meld dit bericht
ED Douma 17-01-11 21:06:

Gaarne had ik gezien dat er ook uitgezocht was wat de ingredienten waren.Zitten er broodverbeteraars in en andere smaakstoffen Alleen dat het er goed uitziet en wel lekker smaakt is m.i. niet voldoende. Zelf heb ik het liefst een brood met alleen natuurlijke ingredienten en liefst biologisch maar daar kom je nooit achter. Zelfs bij de warme bakker heb ik mijn twijfels.Volgens mij is het in Duitsland en Frankijk allemaal veel strenger geregeld en is daar beter en natuurlijker brood te verkrijgen.

Meld dit bericht
C. van Ooijen 17-01-11 21:10:

Ik moet u mededelen dat u geen juiste prijs weergeeft voor volkoren brood van Ah. Ik koop al jaren volkorenbrood van Ah voor de prijs van 0.90 euro. Dus dat maakt wel een groot verschil met U prijs. Tevens op maandag,dinsdag en woensdag 3 voor 2,00 euro. Als u iets publiceert geef dan juiste gegevens, zo komt Tros Radar zelf onbetrouwbaar over. Graag reactie.

Meld dit bericht
albert muskee 17-01-11 21:13:

al het brood van de aldi komt toch allemaal niet van dezelfde bakkerij.

Meld dit bericht
Pieter Korremans 17-01-11 21:20:

de warme bakker heeft naar mijn idee de lekkerste brood.Een beetje duurder dan het supermarktbrood,maar wel ambachtelijk gebakken en niet ingepakt in plastic.Duurder dat wel,maar dat heb ik er voor over.Voor Tilburg en omgeving mijn tip: bakker van Iersel heeft het lekkerste brood,bruin of wit en worstenbroodjes.Probeer het Duinenbrood.Erg lekker. worstenbroodjes

Meld dit bericht
Willem Oosterveld 17-01-11 21:23:

Ik zie net dat C, kommentaar levert maar appels met peren vergelijhkt.
Het gaat om de Zaanse Snijder Volkoren en niet om de begin v/d week aanbiedingbroodjes van 3 voor 2 euro.
Dus opletten blijft geboden.
Wij hadden altijd fijn volkoren van C1000 maar die is er niet meer en is AH geworden helaas.
Wij vonden het C1000 inderdaad het lekkerst.

Meld dit bericht
Sabine 17-01-11 22:55:

Het is niet eerlijk dat er niet wordt vermeld bij welke winkels het brood vandaan komt. Want het brood bij de c1000 komt niet allemaal bij dezelfde bakkerij vandaan. Dus het ene brood bij de c1000 is het andere niet..

Meld dit bericht
P Z 17-01-11 23:06:

De boerenvolkoren van AH kost 1.19
en smaakt perfect.

Meld dit bericht
theo van dijk 17-01-11 23:07:

de super coop zit er niet bij, daar is het brood erg goed en lekker en ruime keuze.

Meld dit bericht
Ed 17-01-11 23:35:

wat een gezeur, ieder maakt voor zichzelf toch wel uit wat hij eet en wat hij kan betalen? als ik ieder dubbeltje moet omdraaien dan haal ik het bij Lidl, heb ik geld genoeg dan ga ik naar de bakker op de hoek. P.s waarom is de minimum broodprijs afgeschaft?