Wegenbelasting voor buitenlandse auto's

maandag 29 april 2013

Voor auto's met een buitenlands kenteken die langdurig in ons land verblijven, moet straks motorrijtuigenbelasting worden betaald. Dat zei staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zaterdag in het radioprogramma TROS Autoshow.

Op dit moment hoeft voor deze auto's geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald als ze korter dan een jaar in ons land zijn, omdat ervan wordt uitgegaan dat dat al in het land van herkomst wordt betaald. Maar Weekers wil van deze regel af.

'Wat mij mateloos stoort, is dat er veel Oost-Europees gekentekende auto's op de Nederlandse wegen rijden. Kijk als die mensen hier op vakantie komen, is dat geen enkel probleem. Maar als ze hier werken en ze verblijven hier langer, zullen ze wat mij betreft ook motorrijtuigenbelasting moeten betalen', zei Weekers. Het is volgens hem 'fair' dat ze betalen als ze veel gebruik maken van de wegen.

Weekers werkt aan een 'heel pakket maatregelen'. Hij zal in mei of juni hierover een brief naar de Tweede Kamer sturen.

Bron: ANP

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
kor 29-04-13 10:22:

juiste manier om deze gasten laten betalen en wel iets meer dan de Nederlanders tot ze in keer krijgen dat ze niet meer terug komen zo houden de Nederlanders hun eigen banen. deze belasting 3x hoger maken is de juiste plaats voor.

Meld dit bericht
w 29-04-13 15:41:

En hoe wil je dit handhaven? Met een Pools kenteken wel en met een Belgisch kenteken niet?
Dit gaat echt niet lukken, er is nog altijd vrij verkeer van goederen en diensten en als in één land van de EU belasting wordt betaald geldt dat voor de hele EU, dan mag er in een ander land over hetzelfde product/dienst niet nog een keer belasting worden geheven.

Meld dit bericht
herman 29-04-13 15:56:

Motorrijtuigenbelasting alla.

Maar waar laten ze ze hun APK doen ?
Wat voor soorten verplichtingen hebben zij met hun voertuigen ?

Meld dit bericht
Jan postma 29-04-13 15:58:

eindelijk een van de regering die het door heeft wat er zoal gebeurd in nederland, want er zijn er heel wat die hier voor vast wonen en toch een auto hebben met het kenteken van het land van herkomst, ze rijden op de naam van familieleden

Meld dit bericht
Hans van Veen 29-04-13 16:03:

Ik bespeur in de reactie van Kor een onderbuikreactie. Deze "gasten", je bedoelt waarschijnlijk mede-Europeanen hebben alle recht gekregen hier te werken. Dat heeft tot vervelende gevolgen geleid, zoals het verlies aan banen, maar ook verlaging van inkomsten voor de Nederlandse werknemers. Helaas, dat werd er niet bijgezegd toen Schengen met zijn vrije verkeer van goederen, mensen en diensten werd vastgesteld. De hier verblijvende Polen moeten wel na een jaar aan de belastingregels voldoen. Succes met de handhaving hr. Weekers!

Meld dit bericht
Kees 29-04-13 16:03:

Gewoon laten betalen via een vignet bijvoorbeeld wij betalen ook in veel landen tol en moeten ook een vignet op de voorruit hebben.

Meld dit bericht
Corine 29-04-13 16:03:

Gewoon de wegenbelasting bij benzine tanken laten betalen, probleem opgelost, zo moeilijk is dat toch niet.
Dan kan helemaal niemand er meer onderuit komen.

Meld dit bericht
m.jager 29-04-13 16:15:

Is juist maar of het lukt is een tweede.Want je moet weten ze hebben geld nodig voor te graaien.Ze hebben het volk al ver uitgeperst vooral de zieke ,oude ect.ect.Hij zegt dit ook om het volk rustig te houden dit heet manupileren.Dit kabinet is er toch niet meer lang.

Meld dit bericht
Yan 29-04-13 16:21:

Reactie op Kees bericht op 29-4-1013.
Prachtig, maar hoe moet dat gecontroleerd worden?
Wij hebben immers GEEN grensbewaking meer !!!

Meld dit bericht
Johan 29-04-13 16:29:

Het is zelfs nog gekker. Wonen in het grensgebied met 4 personen in een huis (100,- de man). Krijgen vanuit Nederland alle 4 op basis van salaris huur en zorgtoeslag voor de woning in DE. Kopen in PL een auto met 6% btw (wegenbelasting in PL bij de brandstof in) maar rijden elke dag honderd kilometer heen en terug over Nederlandse wegen. (waarvoor niks word betaald). Want tanken doen we in Duitsland is daar goedkoper.