Staatsloterij misleidde deelnemers tot 2008

woensdag 29 mei 2013

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van deelnemers. Het gerechtshof in Den Haag heeft met deze uitspraak dinsdag de Stichting Loterijverlies in het gelijk gesteld.

De Staatsloterij keerde minder uit dan beloofd. In reclame-uitingen had de loterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van vijftigduizend en honderdduizend euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten. Dat gebeurde niet: de Staatsloterij verzuimde te vertellen dat de prijzen ook op niet-verkochte loten konden vallen. 'Veel van deze grotere prijzen vielen dus wel, maar werden aan niemand uitgekeerd', constateert het hof.

Actie dankzij TROS Radar
In onze uitzending van oktober 2007 namen wij de Staatsloterij onder de loep. De Staatsloterij heeft enkele zogenaamde 'niet-gegarandeerde' prijzen, zo constateerden we toen. Hierbij wordt dus niet getrokken uit een pot met alleen alle verkochte loten, maar uit een pot met alle verkochte én niet-verkochte loten. De kans op een grote prijs is sowieso al klein, maar de Staatsloterij maakt de kans hiermee dus nog iets kleiner. Naar aanleiding van onze uitzending spande de Stichting Loterijverlies een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij namens 26 duizend gedupeerden. De rechtbank stelde de stichting in 2010 nog in het ongelijk.

Volgens het hof is de Staatsloterij nu echter wel schuldig, omdat de loterij in reclame-uitingen niet aangegeven heeft dat er ook op de niet-verkochte loten prijzen konden vallen. De Stichting Loterijverlies eist nu dat de Staatsloterij alle gedupeerden die tussen 2000 en 2008 loten gekocht hebben, hun inleg teruggeeft. 

'Onze eis is bekend. Bij de stichting hebben zich 26 duizend mensen aangesloten. Dat is 12,50 per maand, twaalf maanden per jaar en dat maal acht. Dat is 1200 euro per klant. Dat gaat dus om ruim 31 miljoen euro’, aldus een woordvoerder van de Stichting van Loterijverlies op NRC.nl. ‘Er zijn in totaal 1,4 miljoen vaste spelers die zijn gedupeerd en waarvan een deel zich mogelijk aansluit. We zullen de Staatsloterij dan ook zeker niet sparen. Daar hebben ze ons ook geen goede reden voor gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben zich de afgelopen jaren hautain en arrogant gedragen. We waren maar een clubje zeikerds. Maar de kaarten liggen nu anders.’

De stichting verwacht dat meer mensen zich nu zullen aansluiten om hun geld (gedeeltelijk) te kunnen terugkrijgen. 

Bron: TROS Radar / NRC

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Herm J 03-06-13 23:34:

Indien de eis door de Staatsloterij ingewilligd wordt en/of een rechter de stichting nu in het gelijk stelt en je vervolgens automatisch mee speelt dan zijn je gegevens bij de Staatsloterij bekend. Ik ga ervan uit dat je dan niets hoeft te doen en je geld automatisch terug krijgt. In een ander geval zal je moeten kunnen aantonen dat je in de tijd tussen 2000 en 2008 hebt meegespeeld of je nu lid ( door te klikken op “aansluiten” ) wordt van de stichting of niet.

Meld dit bericht
Mw. W.Muller 04-06-13 10:09:

picassoweg 14

Meld dit bericht
J Molenkamp 04-06-13 19:56:

Het is een grote schande dat de staat hier vele jaren mee door kon gaan met Stelen, we zijn er de laatste jaren steeds meer achter gekomen dat er deze Wereld erg veel Mis is ( het is een erge besmettelijke Ziekte ), en die Criminelen lopen allemaal Vrij rond.

Meld dit bericht
jolanda 04-06-13 20:19:

Als je de 35 euro nu niet heb om je aan te sluiten is dat heel erg teleurstellend

Meld dit bericht
Jo Meijers 04-06-13 23:02:

Op welke manier kan ik meedoen om eventueel een deel van mijn geld terug te krijgen, ik speel al minstens 20 jaar mee.

Meld dit bericht
f.kallenkoot 05-06-13 08:39:

wij spelen al jaren mee ik al eens gebel daar over

Meld dit bericht
A.van Meerwijk 05-06-13 09:58:

Ik speel alplm.50 jaar mee met de staatsloterij
Ik heb nog loten van 10 jaar geleden zoals bijv.dec.2003 ce 086901
dec.2008 hp001202 jan 2011 av 055574 vanaf 2010 straatje
alles met jackpot

Meld dit bericht
j.h.visser 05-06-13 13:05:

ik speel al jaren mee in de staatsloterij waar kan ik me melden voor dit verlies

Meld dit bericht
D.Blom 05-06-13 14:15:

Wij zijn al meer dan 20 jaar lid van de staatsloterij. Wij doen elke maand automatische mee via incasso van de bank. U begrijpt dat wij ons dus ook heel erg benadeeld voelen. Wij vinden dit onacceptabel hoe zij met de klanten zijn omgegaan. Het vertrouwen is weg helaas. Wij spelen elke maand mee met een heel lot.

Meld dit bericht
Richard 05-06-13 19:11:

waarom niet automatisch iedereen,ik bedoel ik heb ook automatisch gespeeld vroeger,dus ook belazerd.