Staatsloterij misleidde deelnemers tot 2008

woensdag 29 mei 2013

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van deelnemers. Het gerechtshof in Den Haag heeft met deze uitspraak dinsdag de Stichting Loterijverlies in het gelijk gesteld.

De Staatsloterij keerde minder uit dan beloofd. In reclame-uitingen had de loterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van vijftigduizend en honderdduizend euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten. Dat gebeurde niet: de Staatsloterij verzuimde te vertellen dat de prijzen ook op niet-verkochte loten konden vallen. 'Veel van deze grotere prijzen vielen dus wel, maar werden aan niemand uitgekeerd', constateert het hof.

Actie dankzij TROS Radar
In onze uitzending van oktober 2007 namen wij de Staatsloterij onder de loep. De Staatsloterij heeft enkele zogenaamde 'niet-gegarandeerde' prijzen, zo constateerden we toen. Hierbij wordt dus niet getrokken uit een pot met alleen alle verkochte loten, maar uit een pot met alle verkochte én niet-verkochte loten. De kans op een grote prijs is sowieso al klein, maar de Staatsloterij maakt de kans hiermee dus nog iets kleiner. Naar aanleiding van onze uitzending spande de Stichting Loterijverlies een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij namens 26 duizend gedupeerden. De rechtbank stelde de stichting in 2010 nog in het ongelijk.

Volgens het hof is de Staatsloterij nu echter wel schuldig, omdat de loterij in reclame-uitingen niet aangegeven heeft dat er ook op de niet-verkochte loten prijzen konden vallen. De Stichting Loterijverlies eist nu dat de Staatsloterij alle gedupeerden die tussen 2000 en 2008 loten gekocht hebben, hun inleg teruggeeft. 

'Onze eis is bekend. Bij de stichting hebben zich 26 duizend mensen aangesloten. Dat is 12,50 per maand, twaalf maanden per jaar en dat maal acht. Dat is 1200 euro per klant. Dat gaat dus om ruim 31 miljoen euro’, aldus een woordvoerder van de Stichting van Loterijverlies op NRC.nl. ‘Er zijn in totaal 1,4 miljoen vaste spelers die zijn gedupeerd en waarvan een deel zich mogelijk aansluit. We zullen de Staatsloterij dan ook zeker niet sparen. Daar hebben ze ons ook geen goede reden voor gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben zich de afgelopen jaren hautain en arrogant gedragen. We waren maar een clubje zeikerds. Maar de kaarten liggen nu anders.’

De stichting verwacht dat meer mensen zich nu zullen aansluiten om hun geld (gedeeltelijk) te kunnen terugkrijgen. 

Bron: TROS Radar / NRC

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
F.W. Scheepens 29-05-13 23:05:

Wil me graag aansluiten bij loterij Verlies
Waar moet ik zijn

Meld dit bericht
jan schut 29-05-13 23:07:

http://www.loterijverlies.nl/aanmelden.php

Op deze site kun je je heel gemakkelijk aanmelden, lees wel de voorwaarden

Meld dit bericht
Paula Stevens 29-05-13 23:14:

en terecht stelletje bandieten zijn het

Meld dit bericht
A van Eijk 29-05-13 23:28:

Over misleidend gesproken, ik heb net de voorwaarde en aanmeldformulier gelezen.
Ze vragen inschrijfgeld maar nergens staat hoeveel dat is, verder no cure - no pay maar als je geld terug krijgt gaat er 15% naar stichting staatsloterij verlies. Hoe zit dat Radar, hoeveel is het inschrijfgeld?

Meld dit bericht
b.h. de boom-boesveld 29-05-13 23:29:

schande!!!!!! we kunnen de staat toch niet vertrouwen, blijkt nu aan alle kanten. wil me graag aansluiten bij loterij verlies. hoe doe ik dat
we spelen nog steeds. dat miljoenenspel ook een duistere zaak?
koos

Meld dit bericht
e.eilander de busschère 29-05-13 23:58:

heb in het verleden automatisch meegespeeld, en na verloop van tijd omdat ik nooit of bijna niks won wel eens een los lot gekocht,wat ik nu niet meer aan kan tonen,maar van daarvoor zal het nog wel bekend zijn bij de staatsloterij. Wil me graag aansluiten bij de Stichting Loterij Verlies.Veel succes met deze onderneming.

Meld dit bericht
Chrit Schampers 30-05-13 00:16:

Ik speel al sinds jaar en dag samen met mijn moeder mee met de staatsloterij. Ik zal 't er eens met mijn moeder over hebben hoelang wij al samen mee spelen en dat is volgens mij zeker al voor 1980 geweest.

m.v.g. C. Schampers

Meld dit bericht
Richard den Otter 30-05-13 00:17:

graag meld ik me ook doe ook al jaren mee met 10 1/5 loten
en win wel altijd 10 euro terug van de 30 die ik betaal.
ik speel dus automatiche mee met een jaar abonoment

Meld dit bericht
José Musters 30-05-13 00:23:

Ben al jaren lid van de Staatsloterij. Wij mij graag aansluiten bij de Stichting van Loterijverlies. Graag hoor ik wat ik daar voor moet doen. Met vriendelijke groet en blijft voorbaat dank. José Musters

Meld dit bericht
sklompmakers 30-05-13 07:41:

Zo zie je maar weer hoe je bedonderd word ben al jaren automatisch en nu maar stoppen