Staatsloterij misleidde deelnemers tot 2008

woensdag 29 mei 2013

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van deelnemers. Het gerechtshof in Den Haag heeft met deze uitspraak dinsdag de Stichting Loterijverlies in het gelijk gesteld.

De Staatsloterij keerde minder uit dan beloofd. In reclame-uitingen had de loterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van vijftigduizend en honderdduizend euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten. Dat gebeurde niet: de Staatsloterij verzuimde te vertellen dat de prijzen ook op niet-verkochte loten konden vallen. 'Veel van deze grotere prijzen vielen dus wel, maar werden aan niemand uitgekeerd', constateert het hof.

Actie dankzij TROS Radar
In onze uitzending van oktober 2007 namen wij de Staatsloterij onder de loep. De Staatsloterij heeft enkele zogenaamde 'niet-gegarandeerde' prijzen, zo constateerden we toen. Hierbij wordt dus niet getrokken uit een pot met alleen alle verkochte loten, maar uit een pot met alle verkochte én niet-verkochte loten. De kans op een grote prijs is sowieso al klein, maar de Staatsloterij maakt de kans hiermee dus nog iets kleiner. Naar aanleiding van onze uitzending spande de Stichting Loterijverlies een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij namens 26 duizend gedupeerden. De rechtbank stelde de stichting in 2010 nog in het ongelijk.

Volgens het hof is de Staatsloterij nu echter wel schuldig, omdat de loterij in reclame-uitingen niet aangegeven heeft dat er ook op de niet-verkochte loten prijzen konden vallen. De Stichting Loterijverlies eist nu dat de Staatsloterij alle gedupeerden die tussen 2000 en 2008 loten gekocht hebben, hun inleg teruggeeft. 

'Onze eis is bekend. Bij de stichting hebben zich 26 duizend mensen aangesloten. Dat is 12,50 per maand, twaalf maanden per jaar en dat maal acht. Dat is 1200 euro per klant. Dat gaat dus om ruim 31 miljoen euro’, aldus een woordvoerder van de Stichting van Loterijverlies op NRC.nl. ‘Er zijn in totaal 1,4 miljoen vaste spelers die zijn gedupeerd en waarvan een deel zich mogelijk aansluit. We zullen de Staatsloterij dan ook zeker niet sparen. Daar hebben ze ons ook geen goede reden voor gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben zich de afgelopen jaren hautain en arrogant gedragen. We waren maar een clubje zeikerds. Maar de kaarten liggen nu anders.’

De stichting verwacht dat meer mensen zich nu zullen aansluiten om hun geld (gedeeltelijk) te kunnen terugkrijgen. 

Bron: TROS Radar / NRC

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
J.J.Kolijn 29-05-13 22:26:

ik heb vanaf 1996 tot en 2013 maandelijks met automatisch lot meegespeeld in de staatsloterij en vindt dat ik zelfs recht heb op mijn inleg iedere maand en de wettelijke rente. Het is zeker zo dat de staatsloterij arrogant is en zich oppermachtig oordeed als je belde en om uitleg oer deze kwestie vroeg, Sinds enige maanden geleden ben ik dan ook gestopt met het meespelen in de staatsloterij mijn vertrouwen in deze zgn. "betrouwbare"loterij is inmiddels nihil.

als ze sportief zijn erkennen ze nu eindelijk hun verlies
en keren het geld aan de mensen zeer snel uit.

Meld dit bericht
ina 29-05-13 22:30:

Als je door omstandigheden je kleine prijsjes niet binnen een jaar int vervallen ze dit zou ook verboden moeten zijn !

Meld dit bericht
Wat is het probleem? 29-05-13 22:33:

Mensen, mensen, wat een gezeur hier zeg. Je doet mee met een loterij, dan weet je bij voorbaat dat de kans bijzonder klein is dat je wat wint. Van alle nederlandse loterijen betaalt de staatsloterij het meeste uit van allemaal (ca 65 % meen ik). Ik doe al 15 jaar mee en win elk jaar wel een paar keer iets. Meestal niet heel veel, maar alles bij elkaar zit ik toch inderdaad op ongeveer 65% uitbetaling van wat ik betaald heb. Prima dus, niks mis mee, geen misleiding, ze keren uit wat ze voorspeld hadden.

Beetje krom om nou achteraf te gaan zeuren dat je niks gewonnen hebt. Mocht de staatsloterij inderdaad de loten vergoeden, mag iedereen wat mij betreft ook de gewonnen prijzen op die loten terugbetalen, dat lijkt me rechtvaardig.

En wie helpen we hiermee? We hebben het over de STAATSloterij. Alle winst gaat naar de staat en is gewoon een inkomstenbron van de overheid. Als er minder inkomsten uit de staatsloterij komen, betalen we met z'n allen meer belasting. Het is toch niet zo dat de staat ineens minder geld uit gaat geven? Voor diegenen die het niet snappen: De overheid is niet een commerciële partij die winst probeert te maken. De overheid is van ons allemaal (en doet wat wij willen, daar zijn verkiezingen voor in een democratisch land) en zorgt ervoor dat we hier in Nederland prima faciliteiten hebben. Ook de overheid kan (net als elk ander) geld maar één keer uitgeven, dus als de staatsloterij nu 30 miljoen moet uitkeren aan mensen die zich gedupeerd voelen, dan kost dat elke nederlander 2 euro extra belasting. Dan kunnen vervolgens de nederlanders die nooit meegedaan zich "gedupeerd" gaan voelen. Beginnen we dan weer een nieuwe stichting?

Mensen hou op met dat gezeur, ik snap werkelijk niet hoe mensen zich gedupeerd kunnen vinden als ze met een loterij meespelen en niks winnen. Dat heet gewoon "pech gehad, volgende keer beter", als je niet tegen je verlies kunt, dan moet je niet meespelen!!

Meld dit bericht
M.J.van Dijk 29-05-13 22:40:

Wil me graag aansluiten bij de stichting Loterij verlies
Waar moet ik me aanmelden

Meld dit bericht
E.Tesser 29-05-13 22:51:

Hoe kan ik me nog aansluiten bij die vereniging?

Meld dit bericht
F.W. Scheepens 29-05-13 23:05:

Wil me graag aansluiten bij loterij Verlies
Waar moet ik zijn

Meld dit bericht
jan schut 29-05-13 23:07:

http://www.loterijverlies.nl/aanmelden.php

Op deze site kun je je heel gemakkelijk aanmelden, lees wel de voorwaarden

Meld dit bericht
Paula Stevens 29-05-13 23:14:

en terecht stelletje bandieten zijn het

Meld dit bericht
A van Eijk 29-05-13 23:28:

Over misleidend gesproken, ik heb net de voorwaarde en aanmeldformulier gelezen.
Ze vragen inschrijfgeld maar nergens staat hoeveel dat is, verder no cure - no pay maar als je geld terug krijgt gaat er 15% naar stichting staatsloterij verlies. Hoe zit dat Radar, hoeveel is het inschrijfgeld?

Meld dit bericht
b.h. de boom-boesveld 29-05-13 23:29:

schande!!!!!! we kunnen de staat toch niet vertrouwen, blijkt nu aan alle kanten. wil me graag aansluiten bij loterij verlies. hoe doe ik dat
we spelen nog steeds. dat miljoenenspel ook een duistere zaak?
koos