Rood staan is duur

maandag 17 januari 2011

Het aantal miljarden euro's dat we in Nederland rood staan, neemt nog steeds toe. Volgens de laatste cijfers staat 1 op de 4 gezinnen regelmatig rood. Voor in totaal bijna negen-en-een-half miljard euro's. En dan hebben we het alleen over rood staan op de betaalrekening. Niet over hypotheken, niet over persoonlijke leningen en ook niet over kredietfinancieringen van bijvoorbeeld televisies, koelkasten of auto's.

Veel mensen hebben geen idee hoeveel rood staan op je betaalrekening kost. De meeste banken zijn daar ook niet erg helder over. Wie wil weten hoeveel hij rood staat en tegen welk percentage, moet regelmatig zijn afschriften controleren. Banken verhogen regelmatig hun debetrente, zonder dat duidelijk te communiceren.

Geld lenen kost dus geld, maar hoeveel? ABN AMRO rekent 14,1 %, ING 14,5 %. Dat is al veel, maar daarnaast betaalt de klant ook nog eens kosten. Bij de ING 3,2% (dus totaal 17,7 %), bij ABN AMRO 6,2 % (totaal 20,3 %). Wie meer dan 1000 euro rood staat, betaalt een iets lager percentage. Bij de meeste banken zitten deze cijfers diep verstopt in de website.

Rood staan is het goedkoopst bij de ‘groene’ banken ASN en Triodos. Daar betaalt de klant 12 %, inclusief kosten. ASN biedt daarnaast, als enige bank, een kleine vergoeding (1 %) voor klanten die positief staan op hun betaalrekening. Als banken elkaar geld uitlenen kan dat tegen de lage rente van 1,5%. Aan de klant vragen ze dus rustig 10 keer zo veel. Banken verdienen dus fors aan rood staan: ongeveer 1,1 miljard euro per jaar.

Er zijn andere kredietaanbieders. DSB is failliet, maar andere kredietboeren zijn er nog wel. Ze lokken de klant met rentes vanaf 4,9 %. Maar er zijn addertjes onder het gras. Het gaat hier om leningen van boven de 2500 euro. En meestal proberen ze de klant andere producten aan te smeren, zoals een kapitaalverzekering.

Volgens woordvoerster Gabriëla Bettonville van het Nationaal institut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zien rood staan niet als een schuld. 'Ze zien het als een pasje. Zolang ze geld uit de muur krijgen, is er niets aan de hand. Denken ze.

Gezinnen die in de schuldhulpverlening komen, zijn meestal begonnen met langdurig rood staan', zegt Bettonville. 'Daarom moeten banken duidelijker communiceren hoeveel rood staan kost'.

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Hans van den Heiligenberg 17-01-11 22:50:

Naar aanleiding van deze uitzending het volgende; Ik heb bij de SNS-bak een betaalrekening. Door mijn inkomen is dat twee jaar geleden verhoogd naar 2200 Euro.
Helaas ben ik door een reorganisatie ontslagen en ben daarna in de ziektewet terecht gekomen. Daardoor ben ik bijna constant in rood gaan staan, tot het maximum toe.
In november ontving ik van hun een brief dat ik maar 3 maanden rood mocht staan en dat ik tot half januari de tijd had om weer boven 0 te staan.
Helaas was ik daar niet toe in staat.
Het gevolg was dat de SNS-bank mijn rekening blokkeerde en betalingen terugstorten die in november al waren afgeschreven.
Tevens hebben ze mijn krediet op 0 gezet dus mag geen rood meer staan.
MAG EEN BANK ZOIETS WEL DOEN?

Misschien heeft u er wat aan.

M.vr.gr. Hans van den Heiligenberg

Meld dit bericht
Fabien 18-01-11 07:43:

ik heb bij SNSbank meegemaakt dat ze zonder mij te informeren ineens mijn kredietlemiet hadden verhoogd. Vanaf het moment dat mijn man en ik besloten ook zijn inkomen op onze rekening te laten storten heeft SNS gewoon het kredietlemiet met ¤ 1000 verhoogd. Dit in de periode dat we ons huis aan het verbouwen waren. waardoor ik vond dat ik ineens we heel erg veel kon pinnen zonder dat de automaat aangaf dat ik niet meer kon... Vreemd dacht ik toen, later ben ik op internetbankieren gaan kijken en bleek ik dus fors in het rood te staan. terwijl ik deze ruimte normaal nooit gebruik. Hoogstens eens wanneer er echt ineens onverwacht hoge rekeningen binnekomen, dat ze toch betaald kunnen worden.
Het schijnt dus te mogen. en om het terug te laten zetten (verlagen) moet je een aangetekende brief sturen met kopie ID-kaart... een heel gedoe voor iets wat je niet gevraagd hebt.

Schandalig!

Meld dit bericht
chris 18-01-11 08:40:

Jammer, stemmingmakerij van Radar. De zogenaamd "bijkomende kosten" zijn de kosten voor een pinpas en eventueel het aanhouden van een rekening. Deze kosten maak je zo wie zo al, ook al sta je nooit rood. Iemand die nooit rood staat zou, als je het voorbeeld doortrekt, dus ook debetrente betalen, namelijk de kosten voor een pas. Met andere woorden een slecht onderzoek van Radar.

Meld dit bericht
Raymond 18-01-11 11:35:

in de uitzending wordt gesproken over een totale roodstand van 9,3 mld in Nederland. Dit zou verdeeld zijn over 25 % van de huishoudens. een huishouden telt gemiddeld 2,2 personen (cbs 2009) en Nederlands bevolking bestaat uit 16,7 mln inwoners (cbs 2011). Dat houd in dat er ca 4900 euro roodstand per gezin is.

4900 per jaar klnkt als erg veel, is dit gemiddelde roodstand per jaar, of hebben we het hier over gemiddeld maandbedrag * 12, want ruim 400 gemiddeld klinkt aannemelijker.

Meld dit bericht
Leen 18-01-11 14:41:

Geachte mevrouw/mijnheer, maandag 17 januari jl. gekeken.Wat betreft de rentie als je rood staat het volgende, zelf sta ik nooit rood. Bij toeval door enkele abonnementen vooruit te betalen, keek ik met vebazing dat het mij nu toch overkwam. Het tekort bleek slechts 119,14 te zijn. Met al die opmerkingen van klikken,klikken, niets ervan het stond gewoon op mijn afschrift. 0,22 debetrente 14,5% per jr. Groetjes, L.Keus

Meld dit bericht
ger v.d.windt 18-01-11 18:44:

Zie zonet, 18.42 uur , dat ING nu wel de rente eenvoudig op de site heeft gezet. Iets geleerd ING ??

Meld dit bericht
Rob 18-01-11 19:06:

Tja, bij Triodosbank betaal je ¤ 20 per jaar voor een rekening en daarnaast 12% rente. Bij een roodstand van ¤ 500 is dat dus inclusief jaarkosten 16% aan rente. Het Radaronderzoek trekt dus verkeerde conclusies.

Meld dit bericht
Banky Banker 18-01-11 22:26:

Banken kunnen alles doen en laten als het gaat om "rood" staan. De algemene voorwaarden zijn van toepassing en als consument heb zul je je daar naar moeten schikken.

Tijd wordt het naar mijn mening wel dat de overheid de rente gaan reguleren die banken max. mogen hanteren. Een rentepercentage van meer 15% is absoluut schandalig. Ik krijg op mijn spaarrekening nog geen eens 2%! De grote banken zijn per slot van rekening de veroorzakers van de economische crises. Wordt het niet eens tijd dat de consument daar nu eens iets voor terugkrijgt? Dit stelt nog helemaal niets voor!

Meld dit bericht
annet nieuwenhuizen 10-02-11 16:27:

Tja: wij krijgen dit soort rente niet op onze spaarrekeningen. Ondertussen plukken ze wel de klanten.

Meld dit bericht
divyam pravasi 21-02-11 09:59:

dat banken 1,1 miljard euro verdienen
aan mensen die rood staan maandelijks
is een schande ze moesten zich schamen het zijn ratten, armen uitbuiten misbruik maken van je positie
(democratie stinkt)