'Overwaarde huis voor zorg of extra pensioen'

dinsdag 14 mei 2013

Huizenbezitters moeten de overwaarde van hun huis kunnen gebruiken om het pensioeninkomen aan te vullen, extra zorg aan huis te regelen of andere grote uitgaven te kunnen financieren. Tot deze conclusie komt de Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen in een rapport aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

De Taskforce onderzocht hoe de overwaarde in het eigen huis is te verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is. Het rapport 'Eigen haard is zilver waard' laat zien dat veel gepensioneerden extra financiële armslag goed kunnen gebruiken of hard nodig hebben, maar niet in staat zijn om de overwaarde van hun huis te gelde te maken.

Ondanks de crisis op de woningmarkt is de totale overwaarde van het woningbezit in Nederland nog ruim 500 miljard euro. De huidige gepensioneerden hebben daarvan zo'n 38 procent in bezit.

De gemiddelde overwaarde per huis van gepensioneerden is 257.000 euro. De potentie om te verzilveren is volgens het rapport dan ook volop aanwezig, maar nauwelijks te benutten omdat banken en andere geldverstrekkers er niet of nauwelijks in voorzien.

De Taskforce wijst erop dat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die mogelijkheid er wel is. Veelal via een zogeheten omkeerhypotheek of 'verkoop-en-terughuur'-constructie. In beide gevallen krijgt de huiseigenaar een voorschot op de toekomstige verkoopopbrengst van zijn huis.

Bron: ANP

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Gerard Liebrechts 15-05-13 11:48:

Zou zeer welkom zijn!!!!!!
Onze spaarpot is ons appartament en als ik 65 jaar wordt, 460 bruto minder per maand dan zou dit een oplossing kunnen zijn om aan te vullen.

Meld dit bericht
Hans Kesting 15-05-13 12:17:

Helemaal mee eens, ook ik zoek een weg om mijn overwaarde te verzilveren. Mijn leeftijd is 68 jaar, we kunnen nu nog redelijk goed uit de voeten.

Meld dit bericht
Frans van Brenk 15-05-13 12.34 : 15-05-13 13:17:

Een heel goed idee, voordat alles naar Brussel gaat in dit fraude gevoelige land, willen mijn vrouw en ik ook wat verzilveren. Mijn
leeftijd is 75 jaar en na een intensief werkzaam leven, met een klein pensioen is deze overwaarde regeling van harte welkom !!!!!!

Meld dit bericht
Pimpelmees 15-05-13 13:33:

Huis voor extra pensioen prima, daar heb ik mijn huis ook voor gekocht om later als we geplukt gaan worden wat extra te hebben. Voor de zorg vind ik diefstal , iemand die n.m. als God in Frankrijk heeft geleefd of in een huurwoning zit en geen vermogen heeft opgebouwd krijgt de zelfde pampers, eten en kopje koffie als die gene die dan dik moet bij betalen. Was vroeger ook al zo geweest en toen heeft volgens mij Erica Terpstra het voor elkaar gekregen dat je niet eerst je vermogen hoefde op te eten. Was n.l. niet rechtvaardig. Laten de toezichthouders eerst hun werk beter doen en alle fraude, declaratiegedrag enz oplossen. Gaat Miljarden op leveren misschien wel ons begrotings- tekort. Of krijgen we weer controleurs voor de controleurs.

Meld dit bericht
Elzinga 15-05-13 13:38:

Taskforce verzilveren.

Deze instantie is ook al niet vrij van naïviteit of zou het eigenbelang zijn.
We zijn al veel te vaak bedonderd.

Meld dit bericht
Poort 15-05-13 13:56:

Er wordt gestimuleerd om af te lossen op de hypotheek, maar wat heb ik er aan als de overwaarde " moet " worden gebruikt om zaken te bekostigen welke nu nog uit de algemene pot komen.

Meld dit bericht
Waanzin, een gemiddelde overwaarde van 257.000 Euro is onmogelijk 15-05-13 13:58:

Zijn jullie een beetje harrie in de warrie of zo? Als een burger een overwaarde heeft op een huis van 257.000 hebben we te maken met woningen die tochminstens rond de vijf ton op moeten brengen, nou niet wat je echt noemt de gemiddelde woning in Nederland. Kocht men een dergelijke woning pas een jaar of tien geleden dan hebben we het over woningen van een tonnetje of zeven. Dus de Task Force kan beter zijn huiswerk overdoen, denk ik zo.

Meld dit bericht
60+er 15-05-13 14:00:

er zit adder onder het gras bij dit voorstel.
op deze manier betalen ouderen die zorg nodig hebben die zorg met het geld verkregen uit hun nieuwe hypotheek en betalen ze als ze pech hebben de maximale bijdrage. Ook zou dan duidelijk moeten worden of die hypotheekrente dan aftrekbaar is. Ouderen zorg dat je niet teveel overwaarde in je huis hebt. Benut de schenkingsvrijstellingen en schenk die overwaarde (op papier)

Meld dit bericht
Wil 15-05-13 14:01:

Ik vind dit een verkeerde oplossing, mensen steken zich opnieuw in de schuld. Je moet maar afwachten of die hogere prijs gehaald wordt. De geschetste gemiddelde overwaarde is erg hoog en gaat er waarschijnlijk van uit dat het huis hypotheek vrij is.
Ik ben het eens met de reacties van Pimpelmees en Elzinga.

Meld dit bericht
Alice 15-05-13 14:02:

Het moet niet heel veel gekker worden in dit land..... Door wat voor amateurristen is dit opgesteld??