Budget-tablettest: de resultaten

maandag 20 februari 2012

Je wil een iPad of een Samsung Galaxy, maar hebt het geld er niet voor over? Of je wil een simpel apparaat om tijdens het televisiekijken wat informatie op te zoeken? Grote kans dat je dan op zoek gaat naar een budget-tablet. Maar welke is de beste?

Wie de reclamefolders van ketens als blokker, kijkshop, BCC of Dynabyte in de gaten houdt, zal zijn opgevallen dat het lang niet meer allemaal duur en glimmend is wat er onder de zon schijnt. Nu de rook van nieuwigheid rondom de tablets wat is opgetrokken duiken hardware-fabrikanten massaal op de tablets. Inmiddels zijn de netbooks -  een paar jaar geleden nog de grote bedreiging van de laptop - vrijwel volledig verdrongen door een tsunami aan vriendelijk geprijsde tablet-pc's. In tegenstelling tot een netbook laten die zich makkelijk met de hand bedienen, wat ze bijzonder geschikt maakt om te surfen op de bank, of om allerhande media op te bekijken zoals video's en foto's. 

Deskundigen
Edwin van der Palen is online marketeer en oprichter van tabletguide.nl, waar consumenten terecht kunnen voor advies, nieuws en recensies van tablets uit alle prijsklassen. Edwin is tablet-freak en expert op het gebied van mobiele applicaties. Met name op het gebied van Android is hij zeer deskundig.

Marjolijn Kamphuis werd in 2009 verkozen tot Online Mediavrouw van het Jaar en ontwikkelt met haar bedrijf OKGO (okgo.nl) online marketingconcepten, apps en crossmediale projecten. Daarnaast is Marjolijn oprichter en hoofdredacteur van weblogDutchcowgirls.nl, dat nieuws over: trends, nieuwe media, techologie en gadgets brengt met een vrouwelijke blik. Met 100.000 bezoekers per maand is dit één van de meest populaire websites over technologie van Nederland.

De vraag is natuurlijk wat nu precies het verschil maakt tussen een tablet van 600 euro en één van 200 euro of minder.

Schermen
Met die vraag maakten we een rondgang langs landelijke winkelketens die de budget-tablets in hun assortiment hebben opgenomen. Daarbij viel meteen op dat lang niet alle tablets het bekende touchscreen hebben, zoals we dat van high-end merken als Samsung, Sony en Apple kennen. Ongeveer 30 tot 40 procent van het aanbod bestaat uit zogenoemde resistive touchscreens: schermen die reageren op druk en niet electrosensitief zijn, zoals bij de zogenaamde capacitive touchscreens het geval is. Deze kennen we van tablets zoals de iPad of de Samsung Galaxy en stellen gebruikers in staat om via handgebaren de tablet te bedienen. Bij de resistieve schermen is dit een stuk moeilijker, al is dit ook afhankelijk van de processor. De meeste van deze schermen laten zich makkelijker met een pennetje bedienen. 

Het soort scherm bepaalt ook in hoge mate de prijs, wat voor veel winkels een reden is om tablets met een resistief scherm in het assortiment op te nemen. Die zijn dan vooral gericht op gebruikers die betrekkelijk weinig eisen aan een tablet hebben en bijv. slechts incidenteel een video kijken of een boek lezen op het apparaat. Hier hebben we in de test ook rekening mee gehouden. Onze selectie is gebaseerd op wat er op dit moment zoal te verkrijgen is. 

Besturing
De besturing is één van de punten waar we op testen. Volgens Edwin van der Palen van Tabletguide.nl zijn alleen Android besturingssystemen te vinden op de budget tablets. Je moet goed kijken welke versie van Android je kiest. Android 3.0 en hoger is geschikt gemaakt voor tablets. Een 2.3 versie bijvoorbeeld is speciaal gemaakt voor mobiele telefoons en dat zie je terug op je tablet. Waar je ook goed op moet letten is de App-market. Niet elke tablet fabrikant heeft een contract met de App-market van Android. Dat kan betekenen dat een populair spelletje als Angrybirds niet te spelen is op bepaalde tablets. Vaak staat er een App-market op, die een beperkt aantal app’s heeft.

We hebben de volgende tablets onderworpen aan de kritische blik van Edwin van der Palen en Marjolijn Kemphuis.

A) Xiron tablet 9,7 inch IPS, gekocht bij de Blokker voor 199 euro

B) Qware tablet 10inch R, gekocht bij de Intertoys voor 99,99 euro

C) Arnova by Archos, gekocht bij BCC 174,99 euro

D) Archos Tablet G3 A80 8GB/8 inch, gekocht bij Phone House voor 199,99 euro

E) Yarvik Tablet TAB 420, gekocht bij Dynabyte voor 148,99

Uitslag
Over het algemeen kun je zeggen dat je altijd een concessie doet bij de aanschaf van een tablet onder de 200 euro. Zijn de prestaties goed van een tablet dan lever je in op de kwaliteit van de behuizing. Ook kwam de jury tablets tegen die als MP4 spelers goed presteren, maar als tablet ver achterblijven. Hieronder volgt de uitslag van onze tablettest. 

A: Xiron (6,5)
De jury was erg gecharmeerd van de look en het scherm van deze tablet. Ook de aanraking is bovengemiddeld. Het hapert wel, maar niet erg storend. Websites worden goed weergegeven en ook de besturing verloopt redelijk soepel. Over het besturingssysteem had Edwin nog wel enkele opmerkingen. Zo lijkt de tablet op Android 3.0 te draaien, maar is het in werkelijkheid een vermomde Android 2.X. Dat heeft gevolgen voor het soort apps die geïnstalleerd kunnen worden. Bovendien is de Android Market niet standaard geïnstalleerd, maar moet die eerst aangezet worden vanuit het instellingen-menu. Volgens Marjolijn zou ook de videoresolutie nog wel beter kunnen.

B: Qware (2)
De Qware heeft een resistive scherm, dat zelfs met een pennetje moeilijk te bedienen is. Het apparaat crasht daarnaast veel en maakt ook nog eens moeilijk verbinding met het internet. Hierdoor zijn veel functies slecht bruikbaar, ook omdat het scherm zelf moeilijk te zien is. Details vallen weg vanwege de grauwe laag over het zeer diep verzonken scherm. Vanwege de mobiele versie van Android worden veel websites als een mobiele site geladen. Wel zijn er een aantal apps standaard geïnstalleerd die het apparaat redelijk plug 'n play maken.

C: Arnova (5)
De Arnova heeft een breedbeeldscherm, dat qua formaat vergelijkbaar is met dat van de Qware en de Yarvik, maar qua resolutie dichter in de buurt bij tablets uit het topsegment komt. Kleuren, video en websites worden goed weergegeven en volgens Marjolijn leent de softe look van het scherm zich als enige uit de test goed voor het lezen van boeken. De aanraking zou volgens Edwin beter kunnen en ook het gebrek aan officiële Android Market zorgt ervoor dat veel populaire apps niet beschikbaar zijn voor deze tablet. De jury is het erover eens dat deze tablet vooral goed is in het afspelen van media. "Ideaal voor met de kinderen op vakantie", volgens Marjolijn.

D: Archos (7)
De enige tablet uit de test met Android 3.0, dat speciaal voor tablets is ontwikkeld. Vooral Edwin is erg gecharmeerd van deze feature, al laat hij wel aantekenen dat de bouw van het apparaat erg krakkemikkig is. Even drukken op de achterkant levert vlekken in het scherm op. Het scherm is echter van zodanige kwaliteit dat hier wel mee te leven valt. Kleuren en video worden erg goed weergegeven, zelfs beter dan bij de Xiron van de Blokker. Ook de aanraking is erg direct. Op alle vlakken de betere tablet uit de test. Wel moet worden opgemerkt dat met name audiopoort nogal slecht was, maar dat kan aan het door ons aangeschafte exemplaar gelegen hebben. 

E: Yarvik (3)
Heeft eigenlijk dezelfde beperkingen als de Qware en heeft ook een vergelijkbaar scherm. Met het pennetje is het apparaat wel makkelijker te bedienen en er zijn meer apps geïnstalleerd, maar of dat ook de meerprijs van bijna 50 euro rechtvaardigt? Volgens de jury is de Yarvik beduidend slechter dan de andere tablets uit de test, behalve de Qware. Zelfs gebruikers die beperkte eisen stellen aan een tablet zijn wat hen betreft beter af met bijv. de Arnova dan met deze Yarvik.

Laat een reactie achterReacties

Melding verstuurd


De reactie is gemeld. De redactie neemt deze zo spoedig mogelijk in behandeling.

Melding versturen mislukt


De klacht kan helaas niet in behandeling genomen worden.
De reden hiervoor:


Vul het klachtenformulier volledig in, dan wordt deze zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Reactie melden

  1. Geef aan waarom bovenstaande reactie ongepast is.

Meld dit bericht
Kapmes 20-02-12 20:48:

Waarom is de superieure BlackBerry Playbook van ¤ 199 niet getest?

Meld dit bericht
edwin bults 20-02-12 20:50:

klop dat wel die prijs van de Qware tablat http://www.intertoys.nl/games/qware-tablet-10-inch-pro3-583976.html want de 10' is 199 euro en de 7' 99 euro http://www.intertoys.nl/games/qware-tablet-7-inch-pro3-581520.html
Mvg edwin bults

Meld dit bericht
HereIsTom 20-02-12 20:53:

Als je een echt goede tablet wil kom je toch uit bij de iPad. Als je het geld niet hebt kun je beter even doorsparen i.p.v. zo'n goedkope tablet te kopen! Tablets onder de 200 euro vallen erg tegen en zijn dan ook niet aan te raden! Jammer dat Radar dat niet aangeeft!

Meld dit bericht
huub 20-02-12 20:55:

hallo,
ik heb sinds een aantal weken een qware tablet, ik ben hier erg over te spreken makkelijk in gebruik en niet te groot!! de yarvik daarin tegen, daar ben ik totaal niet over te spreken. de eerste tablet van yarvik haalde ik uit de verpakking en kreeg ik niet eens aan het was volgens de winkel een doa ( dead on arrival). de tweede kreeg ik aan ( hoera) maar hield er na een week mee op deed helemaal niks meer! heb gem ingeruild en pruts nu lekker met de qware prima!!!!

Meld dit bericht
HHA van der linden 20-02-12 21:09:

De test van de qware is niet helemaal reeel. Het geteste model is praktisch niet meer te verkrijgen en al enige tijd geleden vervangen door een nieuw model met een capactive scherm die ¤199 euro kost maar de genoemde nadelen van de test niet meer heeft.

Meld dit bericht
Arnoud 20-02-12 21:13:

Een beetje willekeurige hap-snap test met een paar modellen die kennelijk toevallig in fysieke winkels lagen.

Ik snap dat het voor sommige bejaarden zo werkt, maar ik denk dat veel mensen zich wel even orienteren op internet en merken dat er onder 200 euro meer dan 70 verschillende tablets te koop zijn - alleen al in Nederland. Daaronder zijn een paar interessante die niet aan bod kwamen.

- Entourage Pocket Edge: een tablet in de vorm van een boek met aan de ene kant een scherm van elektronisch inkt (zoals de Kindle), aan de andere kant een lcd zoals andere tablets met Android. Kun je dus openklappen om te gebruiken

- BlackBerry PlayBook: de tablet van BlackBerry die sneller en beter werkt dan de genoemde modellen en ook voor 199 euro op internet verkrijgbaar is

- HTC Flyer: stond op iBood een paar dagen geleden voor 230 euro (iets duurder). Draait ook op Android 3.0 Honeycomb voor tablets en heeft een unibody aluminium behuizing. Lever je dus in op niets, behalve de prijs.

Daarnaast kun je ook nog op zoek naar een tweedehands iPad. Nieuw kost de iPad (oude model) nog maar 360 euro, dus het moet mogelijk zijn de iPad voor een redelijke prijs op de kop te tikken!

Kortom: een redelijk item van Radar, maar heel beperkt :)

Meld dit bericht
Patricia 20-02-12 21:14:

Hallo,
Ik heb sinds een paar weken de Qware 7"pc pro 3 van 99,00 euro. Gewoon touch screen en niks geen gemier met pennetjes zoals jullie voorbeeld. Mijn tablet is echt super, reageerd direct bij aanraken dus ........Waarschijnlijk waren de test personen een tikkie verwend met een echte Ipad.Maar ik kan je vertellen dat mijn Qware geweldig is.

Meld dit bericht
marshal morsinkhof 20-02-12 21:15:

Ze hebben de pro 2getest de pro 3 hadden ze moeten testen die komt met kop en schouders boven de andere uit ,heb zelf een pro 3 en het is een super tablet met android 2.3 en flasch en html 5 ondersteuning en lopende op 1200 hmz dus vind het een vaag verhaal, nog nooit een crasch gehad?

Meld dit bericht
Mektheb de 20-02-12 21:24:

Wat een Gelul.

de Pro3 van Qware is prima, 1.2ghz en genoeg geheugen, captative scherm en draaid al android 4.0 ice cream sandwich.

Gaat tijd worden er behoorlijke lui daar gaan werken >.<

Meld dit bericht
Ed 20-02-12 21:46:

De geteste Qware is een resistive tablet en ik liep tegen dezelfde problemen aan als het test team. Het apparaat heb ik kunnen ruilen tegen een Qware , Capicitief, pro 3 versie 7" en die voldoet prima.