Leegstand van woningen - reactie gemeente Rotterdam

Logo Gemeente Rotterdam Groot

Hoe kan een huis zo lang leeg staan terwijl veel mensen wanhopig naar een woning zoeken? In Nederland staan tienduizenden huis langdurig leeg. Fons trekt in de uitzending van maandag 6 mei aan de bel bij gemeenten. De gemeente Rotterdam reageert. 

"We begrijpen dat mensen vragen stellen, als woningen naar hun mening te lang leegstaan.

Leegstand van woningen kan diverse oorzaken hebben: bijv. omdat de woning van eigenaar verwisselt of omdat er een verbouwing moet plaatsvinden waarbij de eigenaar nog geen aannemer heeft gevonden. In die gevallen is er voor de leegstand een redelijke en plausibele verklaring en betreft het tijdelijke leegstand. We willen namelijk ook dat woningen voldoende toekomstbestendig zijn, bijv. in het kader van duurzaamheid. Woningeigenaren moeten hiervoor soms ook voldoende middelen voor genereren (bijv. middels een lening).  

In het geval van de leegstaande woningen aan de Ebaltstraat in Kralingen (voorbeeld genoemd door Open Rotterdam) duurt het inderdaad wel heel erg lang. De eigenaar heeft een vergunning om de appartementen te mogen opknappen, maar is daar nog niet mee begonnen.

Op dit moment is de leegstand In Rotterdam onder woningen ca. 3%.

De gemeente gaat onderzoeken of een leegstandsaanpak in bepaalde wijken nodig is. Daarvoor moeten we eerst per wijk het leegstandspercentage analyseren en bekijken wat de oorzaak van de leegstand is in die wijken. We moeten weten waardoor die leegstand komt. Is er een plausibele verklaring voor de leegstand (zoals verhuizing of renovatie) of niet? Dat onderzoek is nu opgestart. Dit voornemen staat ook in de nieuwe Woonvisie, die de gemeenteraad afgelopen maart heeft vastgesteld.

Een aanpak in het kader van de Leegstandswet biedt mogelijkheid om met woningeigenaren in gesprek te gaan over leegstand, de eigenaar moet de leegstand ook melden, maar de wet heeft verder relatief beperkte dwingende bevoegdheden. Een pilot in het kader van de Crisis- en Herstelwet, zoals die nu vanuit Amsterdam is geïnitieerd, betekent meer bevoegdheden, zoals mogelijkheid tot het opleggen van een dwangsom.

Wij gaan als gemeente nu eerst bovengenoemd onderzoek doen."

Meer over